Lika nekretnine

NP Plitvička jezera dočekao milijuntog posjetitelja

Objavljeno: 05.09.2013

Nacionalni park Plitvička jezera dočekao je jučer milijuntog ovogodišnjeg posjetitelja – gospođu Natašu Savić iz Beograda. Plitvička jezera  posjetila je prvi puta, u društvu prijatelja Luke Petrovića iz Osijeka. Za razliku od prošle godine kada je u Park 19. rujna ušla milijunta posjetiteljica, ove godine posjeta je zabilježena 15 dana ranije, pa nema sumnje da će 2013. godina biti će upisana kao rekordna godina ovog svjetski poznatog parka.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode, Nenad Strizrep, i ravnateljica NP Plitvička jezera, Lidija Bertović, milijuntoj posjetiteljici uručili su prigodne darove - godišnju ulaznicu za NP Plitvička jezera za dvije osobe te sedmodnevni boravak za dvije osobe u hotelu Jezero na Plitvicama.

'Hrvatska je po bioraznolikosti jedna od najbogatijih zemalja u europskim, pa čak i svjetskim razmjerima i naša je dužnost da to tako i ostane. Zato je dugoročni plan ministarstva osigurati financijska sredstva za očuvanje zaštićenih područja, jer smatramo da ona nisu prepreka razvoju, nego njegov potencijal.  Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u zadnjih godinu i pol uložilo je 35 milijuna kuna u posjetiteljsku infrastrukturu zaštićenih područja. Sa ulaganjima u zaštićena područja nastavljamo i dalje. Projekti zaštite prirode koje planiramo financirati iz strukturnih fondova procijenjeni su na 410 milijuna kuna. Prva četiri, vrijedna 128 milijuna kuna, prijavit ćemo već početkom iduće godine. A u visokoj fazi spremnosti za prijavu je ukupno petnaestak projekata vrijednih 350 milijuna kuna' - istaknuo je pomoćnik ministra, Nenad Strizrep.

Nacionalni park Plitvička jezera proglašen je još 1949. godine. Plitvice su jedinstveni  prirodni fenomen sa specifičnom pojavom krške hidrografije koji uz bogatu floru i faunu predstavlja neprocjenjivu vrijednost. Velika raznovrsnost i različitost prirodnih oblika dovele su do toga da je Nacionalni park Plitvička Jezera upisan u UNESCO-ov 'Popis svjetske baštine' 1979. godine.

 

Preuzeto:

MZOIP

 

 

 

 

 

 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr