Lika nekretnine

Sastanak svećenika Otočkog dekanata

Objavljeno: 05.11.2019

BRINJE - U župnom domu u Brinju u ponedjeljak 4. studenoga, održan je redoviti, posljednji ovogodišnji radni sastanak svećenika Otočkoga dekanata. Na početku susreta kolege svećenike pozdravio je otočki župnik i dekan mons. Tomislav Šporčić.

U nastavku radnoga dijela mons. Šporčić je održao kratko izlaganje pod naslovom "Slavlje sakramenata u našim župnim zajednicama". Naveo je najprije 'teoretski okvir' koji je za slavlja predviđen obrednicima, a potom je istaknuo neke posebnosti u praksi, koje odudaraju od 'rubrika', a "neki ih smatraju vlastitom kreativnošću ili pak popuštaju željama vjernika, koji postupno usvajaju neke navike iz svjetovnih slavlja". U raspravi koja je slijedila istaknut je tzv. holivudski stil koji neki mladenci žele kod vjenčanja, zatim dvojba glede tzv. masovne podjele bolesničkoga pomazanja u nekim prigodama, u što se iz znatiželje ili 'pobožnosti' uključuju i oni koji nisu bolestni, a problematiziran je i običaj tzv. karmina poslije sprovoda, koje su mnogima postale opterećenje, ali ih iz obzira prema javnosti ne žele dokinuti, dok su imućnijima postale oblik prestiža. Uz to, naglašena je mogućnost evangelizacije i katehizacije na sprovodima odnosno u svim prigodama gdje se okuplja velik broj vjernika, ali i onih koji to nisu.

Nakon toga svećenici su dogovorili raspored ispovijedanja po župama na koncu Došašća te neke pojedinosti za novi broj godišnjaka Vrilo. Na koncu je dekan izvijestio o održavanju skorog tečaja za zaručnike, a duhovnik slijepih i slabovidnih don Jure Ladišić kolege je obavijestio o tribini koja će se održati u Otočcu 13. prosinca, a predavanje će održati dr. Ivan Šporčić o temi Sljepoća u Bibliji.

A.K./M.K.

 
Ponuda zimskih aranžmana s uključenom ulaznicom u Nacionalni park
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr