Lika nekretnine

Prva nedjelja došašća

Objavljeno: 01.12.2019

OTOČAC - Danas, 01.prosinca, crkva slavi 1.nedjelju došašća. Središnju euharistiju u 11 sati u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu predvodio je i propovijedao mons.mr.Tomislav Šporčić  dekan i župnik otočki.

U svojim razmišljanjima župnik je protumačio današnje Evanđelje po Mateju "Bdijte da budete pripravni". I tebi i meni Krist poručuje: „Bdij nad svojim vremenom, nemoj se zavarati jeftinim trikovima i površnošću. Ovo ti je vrijeme darovano da vidiš trošiš li život uzalud ili za prave vrijednosti“. Dakle, ovo vrijeme je upravo nama dano da in­tenzivnije razmišljamo o svom životu. U ovom vremenu trebamo pogledati sebe u ogledalu Kristovu. Trebamo pogledati naše ponašanje je li prožeto duhom Isusa Krista.- kazao je propovjednik.

Došašće ili advent je vrijeme u crkvenoj godini, kad se kršćani intenzivnije pripravljaju na svetkovine Božića i Bogojavljenja. To je istodobno vrijeme očekivanja Kristova dolaska na kraju vremena (Sudnji dan). Vrijeme došašća nije toliko obilježeno pokorom, koliko više radosnim i povjerljivim očekivanjem.

Prvu nedjelju došašća karakterizira ponovni Kristov dolazak, drugu i treću osoba Ivana Krstitelja, četvrta predstavlja Mariju, Djevicu i Majku, koja je rodila Krista.

Liturgijska boja u došašću je ljubičasta, (kao u korizmi). U misi se izostavlja himan "Slava" u misi, da bi taj tipično božićni himan ("Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima dobre volje!") jače odjeknuo na svetkovinu Kristova rođenja (Božić). U došašću su svakog jutra mise "zornice" u 06,20 sati,  puku omiljene rane mise na kojima se pjevaju tipične adventske pjesme. Primjerice "Padaj s neba roso sveta", "Poslan bi anđel Gabrijel" i mnoge druge.

U vremenu crkvene godine koje zovemo došašće svečani adventski vijenac susrećemo na mnogim mjestima. Prisutan je u svim crkvama, premda nije liturgijski propisan, no sve češće ga nalazimo i na počasnom mjestu po kućama, u obiteljima, u različitim ustanovama, od vrtića do hotelske recepcije, na TV ekranu i u ilustriranom časopisu. Postavlja se na stol ili vrpcama objesi o strop. Može ga načiniti svatko sam, što je najbolja varijanta, ali i kupiti u cvjećarnici, na tržnici. Ima jednostavnih i raskošnijih, ali uvijek su to u krug spletene zimzelene grančice, ukrašene raznobojnim, ponajčešće ljubičastim, vrpcama (ljubičasto je u katoličkom bogoslužju boja došašća) i - najvažnije - u vijenac su okomito utaknute četiri svijeće. One se pale postepeno, po jedna više svaki od četiri adventska tjedna. I tako se čeka Božić! Adventski vijenac nije samo lijepi "cvjetni aranžman" u ogoljeno zimsko doba, nego on na specifičan način, diskretno, okuplja ukućane, angažira ih i upravlja u određenom pravcu. Podsjeća ih da nešto dolazi, potiče da to čekaju.

Adventski je vijenac danas prihvatila gradska sredina, ali mu prijeti da preraste u ukras, a izgubi simboličnost i snagu poziva na božićnu pripravu.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor predvođen s.Ljubomirom Lešić, a za orguljama bila je prof.Branka Bernardi.

I.B. 

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr