Lika nekretnine

Blagoslov obitelji i domova u Prozoru

Objavljeno: 01.01.2020

PROZOR - Trenutno je u tijeku blagoslov kuća i obitelji u župi Prozor. Blagoslov obitelji je radosni susret svećenika i obitelji u molitvi, koja će ojačati vašu vjeru i zajedništvo Bogom. Blagoslov je trenutak i da se svećenik nađe s ukućanima i moli baš za potrebe, zdravlje i sreću obitelji.

Katolik na stol stavlja: Križ kao znak našeg spasenja i vjere u Krista; Bibliju  kao pisanu Riječ Božju; blagoslovljenu vodu kao snagu koja uz našu vjeru i molitvu tjera moć Zla.

Nakon što svećenik blagoslovi kuću, obitelji daje naljepnicu na kojoj je godina blagoslova, simbol ili slika, a na njoj su uvijek i slova G+M+B. Tu nema jedinstvenog tumačenja: Prema jednom, G+M+B inicijali su tri kralja koja su posjetila tek rođenog Isusa – Gašpar (lat. Casparus), Melkior i Baltazar.

Drugo je tumačenje da su ta tri slova akronim latinske blagoslovne rečenice: C – Christus + M – mansionem + B – benedicat, odnosno “Krist blagoslovio ovaj dom”.

Blagoslov obitelji i domova u župi Prozora održati će po sljedećem rasporedu:

Četvrtak ( 02.siječnja ) -  oko Prozorine prema Domu, pa do Noća, onda Stanišići, Božičevići i natrag prema crkvi, dokle se stigne.

Petak, 03. (siječnja) - nastavak vjerojatno od Škole, pa prema Krcijama, prema mostu, Dubravčići, onda od Čovića, prema crkvi.

Subota, 04. (siječnja ) - nastavak, ako se nešto ne stigne, pa Krasovci i Bobinci.

 

Ivan Kostelac 

 

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr