Lika nekretnine

Automatska meteorološka postaja na Plasini

Objavljeno: 07.01.2020

OTOČAC – Jučer su glavni voditelj projekta MMS4ALLAnđelko Badurina- Maslina uz pomoć članova Paragliding kluba Leteći medvjedići Milana Dujmovića i Joška Dujmovića, postavili automatsku meteorološku postaju na lokaciju Gašparac, na Plasini iznad Čovića.

Postavljanje meteo postaje i dobra vremenska prognoza za letenje odmah su privukli pažnju letačke populacije te se na Gašparcu skupilo preko 20 letača paraglidera, većinom iz Rijeke i Zagreba.

Automatska meteorološka postaja je profesionalna  stanica koja se napaja fotonaponski, u stanju je raditi 20 dana bez sunčeve svjetlosti, u rasponu radne temperature od -30 do + 55 C i sa obnavljanjem podataka svake minute. Glavni podatci koje postaja mjeri  su brzina vjetra, smjer vjetra, temperatura zraka, relativna vlažnost, visina baze oblaka, točka rosišta i pritisak zraka. Sve te podatke je moguće čitati u numeričkom i grafičkom obliku, tehnička podrška stanici osigurana je svih 24 sata u danu i naravno, web aplikacija za meteo postaje je aktivna.

Bitno je napomenuti da su podatci sa meteorološke postaje dostupni svima a ne samo pilotima paraglidera te će nakon kratkoga probnog rada i podešavanja, građani grada Otočca i okolice imati meteorološku postaju u svom dvorištu.

PK Leteći medvjedići/M.K.

 

 
Ponuda zimskih aranžmana s uključenom ulaznicom u Nacionalni park
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr