Lika nekretnine

Proslavljena peta godišnjica rada kompoljskoga župnog zbora

Objavljeno: 08.01.2020

KOMPOLJE - U Gospićko-senjskoj biskupiji nema mnogo malih župa koje imaju crkveni zbor, istaknuto je nakon maloga koncerta u Kompolju, koji je - poslije misnoga slavlja s trokraljskim blagoslovom vode - u nedjelju 5. siječnja upriličen u povodu pete obljetnice djelovanja njihova župnoga zbora.

U uvodnom pozdravu voditeljica programa Jelena Odorčić naglasila je kako kompoljski crkveni zbor, premda je riječ o maloj obljetnici, tim slavljem “želi Bogu zahvaliti za pet godina ustrajnosti u obogaćivanju liturgije prikladnim pjesmama. Zbor je to činio redovito ovdje u svojoj župi, ali povremeno i u drugim župama naše biskupije”. Podsjetila je potom kako je “početak okupljanja zbora bio u došašću 2014. godine, a prvo ‘službeno’ vođenje pjevanja na misnom slavlju u kompoljskoj crkvi Sv. Stjepana Prvomučenika bilo je na božićnoj polnoćki. Ta je misa bila posebna i po tome što su orgulje naizmjence svirali novi mladi orguljaši Glorija Kranjčević i Nikola Odorčić, koje je u samo tri mjeseca vježbanja za to osposobio Karlo Kvaternik iz Prozora”. Tijekom proteklih pet godina, istaknula je na koncu voditeljica, uz vjernu orguljašicu Gloriju i sadašnjih desetak stalnih članova, u zboru ih je povremeno sudjelovalo otprilike još toliko, a uz pjevanje bilo je i pratnje pjesama uz gitaru i tambure. “Poslije toga Božića 2014. zbor je imao mnogo divnih zajedničkih doživljaja Bogu na slavu, na radost župne zajednice te na duhovni i kulturni rast svakoga pojedinog člana”, zaključila je voditeljica i najavila program maloga koncerta, koji je simbolički nazvan “Pet za pet” (tj. pet pjesama za pet godina – a zgodno se sa slavljem "poklopio" i 5. siječnja).

Zbor je, pod ravnanjem voditelja, župnika don Anđelka Kaćunka, izveo pet pjesama – četiri božićne i jednu tzv. duhovnu šansonu.
 

Na završetku koncerta župnik Kaćunko zahvalio je najprije voditeljici Jeleni koja se sjajno snašla u toj ulozi, a potom svim sadašnjim članovima zbora i izrazio im priznanje za trud i napor u redovitom marljivom vježbanje te za žrtvu u odricanju od svojega slobodnog vrjemena, jer su svojom djelatnošću pridonijeli da je Kompolje ne samo u Gackoj dolini nego i u cijeloj biskupiji “dobilo na cijeni”. Zahvalio je i bivšim članovima, koji su određeno vrijeme davali svoj doprinos u zboru te ih je pozvao da se ponovno pridruže kad god požele. Župnik je potom zahvalio svima koji su zboru pomagali u radu, istaknuvši posebno mještanina Josu Nikšića koji je župi darovao nekoliko instrumenata te pomogao školovanje orguljaša.

Na koncu je don Anđelko uime cijele župne zajednice zahvalio orguljašici Gloriji Kranjčević za petogodišnju vjernost i ustrajnost, a koja zbog studiranja u Rijeci više ne može redovito dolaziti vikendom u Kompolje. No župa time neće ostati bez orguljaša, jer su se u međuvremenu već osposobile tri nove sviračice – Katarina Kranjčević, Anamarija Nikšić i Marija Rubčić, koja je Gloriju uspješno zamijenila. Stoga je, za sam završetak koncerta i kao početak novoga petogodišta, zbor izveo pjesmu ZDRAVO KRALJICE – poznatu istoimenu molitvu, koju je don Anđelko prepjevao, uglazbio i priredio za solo, zbor i orgulje.

Poslije programa u crkvi – nakon župnikova pozdrava: "Idite u miru, ali prema kvartiru!" - druženje je nastavljeno u dvorani župne kuće uz razgovor, "grickalice", kolače, sokove, vino i pjesmu, koju su vodili Antonio Boljfetić s harmonikom i Tomica Kranjčević s gitarom. Tako je slavlje Dana Gospodnjega, čije evanđelje započinje riječima: "U početku bijaše Riječ", veselo zaključeno uglazbljenom i pjevanom riječi na više načina.


A.K./M.K.

 

 
Ponuda zimskih aranžmana s uključenom ulaznicom u Nacionalni park
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr