Lika nekretnine

Vičernjice za Fajbanovu

Objavljeno: 12.01.2020

OTOČAC – Fajbanova, Fabijanova iliti knjiški Fabijanovo je oduvijek u Gackoj bilo veliki blagdan. Iako svetci sv. Fabijan i Sebastijan (uvijek dolaze u paru) nisu patroni župe Otočac, već je to Presveto Trojstvo, narod je oduvijek nekako više držao do Fajbanove nego do Presvetog Trojstva. Možda je tomu razlog i godišnje doba (zima, ima se vremena), možda i to što je ovaj blagdan uvijek 20. siječnja, dok Presveto Trojstvo „šeta“, ovisno je o tome kada pada Uskrs.

No kako bilo da bilo, blagdan je kako god okrenemo velik i značajan i vjerni narod se za njega priprema. Naravno i Crkva i otočki župnik, koji po navadi ima prije samog blagdana večernje mise namijenjene onima Otočanima koju su se u grad naselili iz nekih drugih okolnih župa. To je, eto, prigoda da dođu na „vičernjicu“, da se vide i da se nakon toga u pastoralnom centru podruže. Lijepa prilika, vrijedna svake pohvale.

A kako je to ove godine? Sve započinje 15. siječnja, u srijedu, taj dan posvećen je Lešćeranima i Prozoranima, „mašu će peljat“ udbinski dekan Josip Šimatović, a „pivat će“ zbor iz Lešća.

Četvrtak je namijenjen Sinčeranima, Ramljancima i Čančanima, „mašu će peljat“ Antun Bozanić, župnik i dekan iz Omišlja (Krk), a „pivat će“ župni zbor iz Sinca i mali pjevački otočki zbor.

Petak je samo za Dabrane, „mašu će peljat“ Antun Bozanić, a „pivat će“ župni zbor sv. Cecilija iz Otočca.

E subota je „naminjena“ Kompoljčanima, Švičanima i Brložanima, „mašu će peljat“ a tko drugi do don Angjelo, dok će „pivat“ župni zbor iz Kompolja.

U nedjelju je red na Kuterevce, Krasnare i Kosinjane, „mašu će peljat“ otočki župnik i dekan Tomislav Šporčić, a „pivat će“ sv. Cecilija.

Sve ove mise počinju u 18 uri.

Još treba napomenuti da će predstavljanje godišnjaka Vrilo biti u četvrtak u pastoralnom centru nakon mise koja počinje u 18 uri.

Toliko od crkvene vlasti u svezi blagdana sv. Fabijana i Sebastijana, inače novovjeko proglašenih zaštitnika grada Otočca.

M. K.  

 

 
Ponuda zimskih aranžmana s uključenom ulaznicom u Nacionalni park
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr