Lika nekretnine

Na Županijskoj skupštini pitanja o domovima za starije, Hitnoj, cestama i reformi obrazovanja

Objavljeno: 30.01.2020

Županijska sjednica zbog bolesti predsjednika skupštine Marijana Kustića odradila je ovoga puta samo jednu točku dnevnoga reda, a redovna sjednica nastavit će se sljedeću srijedu. Zakonski rok nalaže da se do petka izglasaju turističke pristojbe stoga je na današnjoj skupštini donesena samo  „Odluka o visini turističke pristojbe po osobi i noćenju i visini godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za općine i gradove na području Ličko-senjske županije za 2021. godinu“.

Održan je i Aktualni sat na kojem su tri vijećnika postavila pitanja županu Darku Milinoviću.

Ivan Bižanović, vijećnik HSU-a, upitao je o stanju u domovima za umirovljenika na području županije.

- Svjedoci smo kako je u Andrijaševcima izgorio privatni starački dom. Umirovljenici su jako zabrinuti. U našoj županiji ima nekoliko domova, a mene zanima imaju li potrebna rješenja, uporabne dozvole, da li su prekapacitirani i kakve su kontrole i kod privatnih udomitelja? Kakva je situacija u našoj županiji i kakve informacije imate vi kao župan, upitao je.

- Ono što županija ima ingerenciju, nad privatnim domovima i ovim domom na županijskoj razini, je utvrđivanje minimalnih tehničkih standarda prije nego se dom otvori. Županija nažalost nema mogućnost kontrole smještaja i provjere da li je dom prekapacitiran, odgovorio je Milinović.

Drugo pitanje župana je postavio danas predsjedavajući HSS-ov vijećnik Zlatko Fumić. Upitao je što je sa sustavom Hitne medicinske pomoći u Brinju te kada će se obnoviti županijska cesta kroz to mjesto u koju, dodaje Fumić, posljednje dvije godine nije uložena niti jedna kuna.

- Mi kao županijska skupština uputili smo svoj prijedlog mreže hitne medicinske pomoći gdje smo stavili i jedan punkt u Brinju. Čini se da smo došli do kompromisnog rješenja koje može pokriti taj teren do konačnog rješenja. Trebamo kroz lobiranje probati da se uspostavi punkt Hitne medicinske pomoći u Brinju, a do tada smo našli kompromisno rješenje da uspostavimo dodatan tim T2 koji će biti pripravan posebno za Brinje, kazao je te dodao kako se zatražilo od Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu da se uspostavi dodatni tim HMP.

- Moram podsjetiti sve vas ovdje da po prvi puta u proračunu imamo oko milijun kuna infrastrukturu na području općina i gradova. Mi smo sada u izradi određenih kriterija i jedan će biti da pomognemo općinama koje imaju malu fiskalnu mogućnost da bi mogli napraviti ono što građani od njih očekuju, kazao je Milinović oko loših županijskih cesta.

Posljednje pitanje postavio je HSP-ov vijećnik Berislav Kostelac.

- Kao žitelja ove županije i zaposlenika u školstvu muči me ova aktualna kozmetičko-politička reforma školstva i zanima me koliko mi kao županija možemo napraviti. Što se u županiji napravilo da se omogući školovanje deficitarnih kadrova i zanimanja kako u obrazovanju tako i u ostalim gospodarskim i društvenim djelatnostima. Došlo je do hiper-produkcije zanimanja kao npr. učitelja razredne nastave, prometnih inženjera i ekonomista, a nedostaje i stručnih predavača iz kemije, biologije, matematike i fizike koju predaje ne-struka što je vrlo zabrinjavajuće, kazao je Kostelac.

Župan je istaknuo da niti on nije u potpunosti zadovoljan reformom školstva.
- Što se tiče deficitarnih zanimanja, županija vodi brigu. Obrtnička komora došla je prošle godine s idejom da povećamo sredstva za deficitarna zanimanja i mi smo ove godine za 50 posto povećali te potpisali ugovor za sufinanciranjem deficitarnih obrtničkih zanimanja u LSŽ. Uspostavili smo novi odjel srednje medicinske škole, odjel za obrazovanje medicinskih sestara, kojih kronično nedostaje i u županiji i u Hrvatskoj. Potrebna je suradnja načelnika, gradonačelnika, župana i svih nas s državom kako bi se moglo što učiniti, zaključio je Milinović.

Iva Vidović Pocrnić

 
Ponuda zimskih aranžmana s uključenom ulaznicom u Nacionalni park
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr