Lika nekretnine

Svijećnica, Prikazanje Gospodinovo i Dan života

Objavljeno: 02.02.2020

OTOČAC - Danas na blagdan Svijećnice na početku svete mise u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu bio je blagoslov svijeća i kratka procesija sa svijećom kroz crkvu.

Središnju svetu misu u 11,00 sati predvodio je i propovijedao mons.mr.Tomislav Šporčić župnik i dekan otočki.

Svijećnica – Prikazanje Gospodinovo koje se još naziva i Svijećnica slavi se 2. veljače. Međutim, ova svetkovina se još zove i svetkovina Marijina očišćenja i još k tome Prikazanje Gospodinovo. Marijino očišćenje je po tradiciji četrdeseti dan iza poroda kad se ide u hram na očišćenje. Spomendan je događaja kada su, prema propisu Mojsijeva Zakona, Josip i Marija donijeli Dijete Isusa u Hram da ga, kao prvorođenca, obredno prikažu Bogu. Tu se, bilježi evanđelist, zatekao starac Šimun, koji je uzeo Dijete u naručje i, u nadahnuću, prepoznao u njemu budućeg Mesiju. Mariji je prorekao da će joj “mač boli probosti dušu”. Pri tom je Šimun – to je okosnica blagdana – Isusa nazvao Svjetlom, doslovno “svjetlost za rasvjetljenje naroda”.

Spominjući se toga vjernici danas u crkvu donose svijeće na blagoslov. U obitelji ova se svijeća pali u različitim prigodama: na velike blagdane, u vrijeme oluje i grmljavine, stavlja se zapaljena u prozor kad mjestom prolazi tijelovska procesija, nosi na krštenje novorođenčeta i na prvu pričest kao spomen na krštenje; stavlja se i u ruku umirućem kao ohrabrenje i znak nade u vječni život…. Otuda blagdanu pučko ime – Svijećnica. Blagdanu je središte Isus pa se zove Prikazanje Gospodnje; no istodobno je naglašena, Marijina uloga.

Ovaj se blagdan nekada zvao blagdan susreta. Zato se kršćanin nemože radovati sam, ako smo sretni moramo se susresti s ljudima. Čovjek ako je sam on propada, on umire od samoće. Onaj koji vjeruje u Boga on ne može biti sam. Danas je Dan života, život je danas ugrožen već na samom početku prije nego se rodi. Posebno je život ugrožen u njegovoj starosti. Usamljenost je teška današnja bolest. Radost Evanđelja ispuna srce, kao vjernici pozvani smo širiti radost Evanđelja - kazao je propovijednik. 

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor Sv. Cecilija predvođen s. Ljubomirom Lešić a za orguljama bila je prof. Branka Bernardi.

 

I.B. 

 

 
Ponuda zimskih aranžmana s uključenom ulaznicom u Nacionalni park
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr