Lika nekretnine

Blagdan sv.Blaža - sv.Vlahe

Objavljeno: 03.02.2020

OTOČAC - Dana, 3.veljače, na blagdan sv.Blaža, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu večernju svetu misu u 18,00 sati predvodio je i propovijedao mons.mr.Tomislav Šporčić, otočki dekan i župnik, uz asistenciju don Jure Ladišića svećenika u miru i pastoralnog asistenta za slijepe i slabovidne.

U svojim razmišljanjima mons.Šporčić je govorio o liku i djelu sv.Blaža. U svijetu poznat kao sv. Blaž, biskup i mučenik, u Dubrovniku se časti kao sveti Vlaho. Rođen je u 3. stoljeću u Sebasti u Armeniji i rano postao kršćaninom. Bio je liječnik, pomagao je siromašnima. Budući da je ustrajno svjedočio Krista, vjernička ga je zajednica izabrala za biskupa.

Kada je u vrijeme cara Licinija na Istoku započeo veliki progon kršćana, u kojemu su među prvima stradavali biskupi, Blaž je hrabrio svoje vjernike. Na njihov nagovor sklonio se u neku špilju ali su ga brzo pronašli i izveli pred sud. Kako se nije htio odreći vjere u Krista, odsjekli su mu glavu i bacili ga u jezero. Bilo je to 317. godine.

Uz današnji blagdan sv. Blaža povezan je običaj „grličanja“, tj. blagoslova grla koji svećenici podjeljuju uz dvije upaljene svijeće i uz riječi: „Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakoga drugoga zla.“

Taj je blagoslov takozvana blagoslovina u Katoličkoj Crkvi. On se temelji na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost. Kod blagoslovina Crkva moli Božju pomoć u raznim potrebama, a po zaslugama Isusa Krista i zagovoru svetaca.

Nakon svete mise svećenici su blagoslivljali prisutnim vjernicima  grla po zagovoru Sv. Blaža. Na misi se okupio  veliki broj vjernika, posebno djece i mladih.

Euharistijsko slavlje animirala je s.Ljubomira Lešić na orguljama uz dio članova crkvenog zbora sv.Cecilija.

Svima koji danas slave sv. Blaža čestitamo dan njihova sveca, a svima koji imaju ime Vlaho, Blaženka, Blaž, Blaža,  želimo sretan i blagoslovljen imendan !

I.B. 

 
Ponuda zimskih aranžmana s uključenom ulaznicom u Nacionalni park
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr