Lika nekretnine

Bosanci izvrijeđali Lokasovu seriju: Smetaju im branitelji i Domovinski rat

Objavljeno: 06.02.2020

Serija Nestali, koja se odnedavno prikazuje na javnoj televiziji, a čiji je pak scenarist poznati voditelj Joško Lokas, dok je za režiju zaslužan Kristijan Milić u Hrvatskoj je dočekana s oduševljenjem, što ulijeva nadu budući da su reakcije na seriju General bile prilično negativne, no osim što je Lokasaova serija zaintrigirala domaću javnost ona je odjeknula i u regiji. Shodno tome bosanski portal Klix.ba referirao se na Nestale tekstom naslova Na HRT-u ne odustaju: Imaju novu ratnu seriju o Domovinskom ratu kojega potpisuje novinarka Ines Mrenica.

“Dok papa na HBO-u pije zero cherry coke, a Netflix proizvodi svoju prvu afričku seriju o visokoprofilnoj špijunki, HRT ponedjeljkom u udarnom terminu emitira dokumentarnu seriju o Franji Tuđmanu, a sada i seriju ‘Nestali’, o vojnicima u Domovinskom ratu”, počinje autorica koja secira Domovinski rat, branitelje i aktualna događanja u Hrvatskoj, pa čak u jednom trenu spominje i migrante.

“Scenarist Joško Lokas, poznatiji kao autor popularnih kvizova i televizijski voditelj, za seriju je rekao da predstavlja neku vrstu posvete vojnicima koji su u ratu imali samo nadimke i kako su oni bili ti koji su morali završiti rat, dok su drugi dečki išli studirati i kako projekt treba obilježiti 25. godišnjicu operacije Oluja. Dečki su ginuli za zemlju koju je devedesetih uništavao ljuti neprijatelj, ali joj nitko nije dohakao kao aktualna socijalno-ekonomska politika, koja sa svake pljačke, korupcije, afera… (internet bespuća su mala za nabrojati) skreće pažnju etiketirajući one koji su zemlju napustili u egzodusu na traktorima i onima koji su spremni za domove, a na listi onih zbog kojih je društvo propalo su nerijetko pederi i komunisti.

Po ličkim bespućima sada, paradoksalno, najviše ima migranata koji se tamo šuljaju, jer oslobođeni teritorij nitko nije opustošio više od stranačkih domoljuba”, piše u tekstu u kojem se nadalje nastavlja: “Snimanje serija i filmova o ratu danas ne donosi nikakvu pouku ili upozorenje koja bi se trebala ticati budućnosti”.

“Veliki broj hrvatskih branitelja je nestao u Domovinskom ratu, a veliki broj je, otprilike oko pola milijuna, osvanuo na listama mirovinskog fonda, od čega je samo prošle godine (25 godina od završetka rata) braniteljski status dobilo skoro tri tisuće osoba. Pola milijuna ljudi je sinoć po službenim podacima istraživanja gledanosti, pratilo ‘Nestale’. Serije i filmovi, bili dobri, loši ili osrednji, nisu rezultat ozbiljnog programskog promišljanja osoba plaćenih za djelovanje na javnoj televiziji, koji po uredničkim načelima trebaju proizvoditi one programe koji oplemenjuju živote svoje publike”.

Dnevno.hr

(Pa Bosanci, boli vas đoka što tko snima u drugoj državi).

 

 
Ponuda zimskih aranžmana s uključenom ulaznicom u Nacionalni park
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr