Lika nekretnine

Županijska sjednica: Odobreno povećanje cijene usluga u Domovima za starije

Objavljeno: 10.02.2020

Nastavak VIII. Županijske sjednice, odgođene zbog bolesti predsjednika Županijske skupštine, nastavljena je danas, a za glavnu temu imala je uvjete u Domovima za starije na području županije s obzirom da je jedina točka o kojoj se raspravljalo – Donošenje Zaključka o davanju suglasnosti na Odluku o II. izmjeni Odluke o visini cijena usluga skrbi izvan vlastite obitelji u Domu za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije, sjedišta u Gospiću i Podružnica Otočac i Udbina.

Najniža cijena postojećih usluga povećat će se sa 1680 na 2000 kuna, a najviše cijene s 3200 na 3800 kuna. Detalje je objasnio ravnatelj Doma za starije Ivan Bronzović.

- Onu uslugu koju korisnik dobije u domu u Ličko-senjskoj županiji je na nivou. Ne kršimo ništa što je zakonom propisano, dobiju čak i više. Radimo sa minimum djelatnika, daju veliku žrtvu i ja im ovim putem kapu skidam, kazao je.

Sistematizacijom radnih mjesta smanjili su broj zaposlenih sa 154 na 130, povećali su prihode za oko 500 tisuća kuna, povećali su broj korisnika za 25, a idu i u uređenje još sedam dodatnih soba. Kazao je kako po novom pravilniku koji čeka izglasavanje svaki pokretni korisnik će trebati 6,2 kvadrata, a nepokretni 7,2 kvadrata prostora. Pohvalio se da im je prošao projekt vrijedan 3,3 milijuna kuna i projekt na Udbini za 3,9 milijuna kuna. Prihodi 2017. bili su 10,6 milijuna kuna , a danas su preko 12 milijuna, objasnio je Bronzović.

Objasnio je i lošu stranu. Oko milijun kuna nefinancijske imovine izgubljeno je spajanjem domova 2012. godine kada se došlo do duga od oko 3,5 milijuna kuna, 16 djelatnika zaposleno je bez suglasnosti ministarstva, uloženo je 1,5 milijuna kuna u kuhinju za koju nije bilo suglasnosti. Također, naveo je da će dobavljači hrane svoje cijene povećati za 20 posto.

Kao predsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb, vijećnik Ivan Bižanović (HSU), kazao je kako su donijeli stav da treba ujednačiti cijene.

- Ovo što ćemo danas podržati molimo da taj dio ide baš u adaptaciju soba za štićenike, da se sredstva ne bi utrošila u što drugo, da budu jednaki uvjeti. To je nepopularna mjera koja će možda dovesti do negodovanja ljudi, ali situacija je takva da probleme moramo rješavati za dobrobit županije, kazao je Bižanović.

Župan Darko Milinović, zatražio je izvješće o stanju u Domovima za starije na području Ličko-senjske županije, ponukan pitanjem s prošle sjednice. Kazao je da na području LSŽ djeluju četiri Doma, od kojih su tri privatna i jedan županijski. Objasnio je da privatni domovi imaju ukupni kapacitet za 38 korisnika i sve je popunjeno. Otvara se novi dom u Otočcu za 16 korisnika no još nije započeo s radom. Županijski,  na tri lokacije u Gospiću Otočcu i Udbini, ima ukupni kapacitet od 374, s 367 korisnika.

- Kao županu, važno mi je da se u svakom Domu drže zakonske regulative i nema smještaja van standarda, zaključio je Milinović.

Iva Vidović Pocrnić

 
Ponuda zimskih aranžmana s uključenom ulaznicom u Nacionalni park
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr