Lika nekretnine

Čista je sreda - ki posti a ki ne mrsi?

Objavljeno: 26.02.2020

OTOČAC – Danas je Pepelnica, ili kako Gačani češće kažu – Čista sreda. A kada je Čista sreda, znaju oni odvajkada da je na taj dan post i nemrs. E sada, neki miješaju pa vele da je post, a to onda u njihovom poimanju treba dan provesti u korici kruha i hladnoj vodi, dok drugi drže da je to nemrs i da se ne smije jesti meso, osim krkanja ribe i svih drugih plodova vode u obilatim količinama. I tko je u pravu? Ni jedni ni drugi.

Evo što o tome kaže matera Crkva: Kada Crkva propisuje post i nemrs, a to su samo dva dana u godini, na Čistu srijedu i Veliki petak, vjernici konzumiraju jedan obrok "do sita" (post) i ne jedu meso (nemrs). U ostale petke imaju redovite obroke, ali se odriču mesa. Više od toga nije propisano. Post koji je propisan za Pepelnicu i Veliki petak znači da se katolici, uz iznimku bolesnika, trudnica, djece, smiju samo jednom do sita najesti. Post na Pepelnicu i Veliki petak odnosi se na katolike od navršene 18. do započete 60. godine života, a nemrs, odnosno jela bez mesa za starije od 14 godina, osim bolesnika.

Tako kaže Crkva. Znači svi zdravi imaju postiti od 18. do 60 g. života, a nemrsiti trebaju svi od 14 godine pa do stote i preko nje, ako nisu bolesni. Ali samo jedan obrok, ne dva tri, pet …

M.K.
 

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr