Lika nekretnine

Protiv korone moliti se - sv. Koroni

Objavljeno: 14.03.2020

OTOČAC – I dok pametni i razvijeni svijet muku muči s korona virusom (hoće nametnuti naziv Covid – 19, ali to se ne prima u narodu poput samog virusa, neka to ostane znanstvenicima za zadovoljstvo), pastiri vjernog naroda u kršćanstvu upozoravaju svoje stado da se moli – svetoj Koroni. Baš tako, sv. Koroni. Moliti se sv. Koroni a tako obolijevati od korone!? Baš tako.

Eto, nismo znali za sv. Koronu (Corona). Ma tko će znati za sve svetice i svetce Božje? Stara je to svetica, kršćanska je mučenica, vele da je rođena oko 106 godine u Egiptu, a mučena u Siriji, glavu izgubila već sa 16 godina. Dijete! Spomendan joj je 14. svibnja, a negdje i 20. veljače, kako kod koga.  Ako nam je promaknuo ovaj prvi spomendan, ostaje nam drugi (tko preživi). E sada zašto većina nas za nju nije nikada čula, možda zato što se većinom štuje kao sveta Stjepana (Štefica, rekli bismo, istina i Bog, ni za tu nismo čuli, ruka na srce, je l).  

A zaštitnica je mesara, novca i onih koji pronalaze blago (lukrativne djelatnosti, nema se što prigovoriti). Ali pod njenu zaštitu utječu joj se i protiv epidemija (nismo znali pa se, nažalost nismo ni utjecali), ali i protiv oluja (a mi tu palimo neke grančice i bacamo na dvorište) te za postojanost u vjeri (tu bi trebalo više sv. Korona). Negdje postoje i slike koje prikazuju kako u jednoj ruci drži kutiju s novcima (slično sv. Nikoli), dok drugom rukom daje novac prosjaku (pomalo ovo nalikuje sv. Martinu).

Eto, sada nešto o njoj znamo, kako druge mjere protiv korone slabo djeluju, možda nam pomogne sv. Korona (Štefica), pa na koljena.

M.K.

 

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr