Lika nekretnine

Tijelovska misa i procesija u Otočcu

Objavljeno: 11.06.2020

OTOČAC – Današnja misa na Tijelovo počela sat ranije je nego je to uobičajeno. A razlog je u tome što je nakon mise održana i tijelovska procesija, kao i svake godine.

Misu je u dupkon punoj crkvi predvodio msgr. Tomislav Šporčić u koncelebraciji don Jure Ladišića. Misi su nazočili prvopričesnici, a kako i ne će, ta njima je pričest ove nedjelje. Tu su i bermanici, njima je berma druge nedjelje.

Nakon mise krenula je procesija. Baldahin, to inače vjerni narod naziva „nebo“, nosili su članovi DVD-a iz Sinca, dok su otočki članovi DVD-a procesiju popratili glazbom. Slavlje je uveličao Puhački orkestar otočkoga vatrogasnog društva.

Župnik nosi u pokaznici Presveto Tijelo Kristovo. Za to vrijeme zvone zvona, a staza kojom župnik i procesija ide posuta je cvijećem. Iznad župnika u procesiji nosi se baldahin (nebo). Uz put gdje procesija prolazi, na četiri postaje – oltara isti su okićeni cvijećem – prvopričesnici u svojim košaricama posipaju latice cvijeća, a DVD-a puhački orkestar svirao je pobožne crkvene pjesme u čast Presvetog sakramenta. Procesija ide redom do četiri oltara, koji su postavljeni na četiri strane svijeta. Kod svakog oltara procesija se zaustavila, pjevali se dijelovi četiri evanđelja i dao se blagoslov sa Presvetim. Oltari se rade na četiri strane svijeta jer su svi narodi pozvani da povjeruju u Spasitelja Isusa Krista, a sva četiri evanđelja se pjevaju jer sva evanđelista svjedoče da je Isus Krist stvarno nazočan u Presvetom oltarskom sakramentu.

U procesiji obično, iza križa, idu muškarci, školska djeca, mladež, barjaci, svećenik koji nosi Presveti sakrament pod baldahinom, pjevači a iza ide ostali puk.

Poslije blagoslova kod četvrtog oltara, procesija se vratila u crkvu, a dok se ulazilo u crkvu, zbor pjeva svečani „Te Deum“ ( „Tebe Boga hvalimo“). Nakon toga „Tantum ergo“ („Divnoj dakle“) sa blagoslovom sa Presvetim, molitva, te Pohvale Imenu Božjemu.

Zaista lijepi događaj za naš Grad, a uz to Bog nam je podario u lijepo vrijeme.

I.B. 

 

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr