Lika nekretnine

Čičak: Očekujem osudu napada na Hrvate; još nisam čuo Pupovca

Objavljeno: 20.06.2020

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Ivan Zvonimir Čičak komentirao je za Direktno sukob navijača zagrebačkog Dinama "Bad Blue Boysa" i beogradskog Partizana "Grobara" u vukovarskoj gradskog četvrti Borovo Naselje, a koji je počeo napadom srpskih navijača na Hrvata koji je u tom trenutku šetao sa suprugom i djetetom.

Čičak se osvrnuo na svojevrsnu šutnju i medija i političara, odnosno izostanak reakcije i osude napada na Hrvata u Vukovaru.

"Prije svega Vukovar je nedovršena povijest i nedovršena sadašnjost i tamo će vrlo teško biti smiriti duhove, posebice u ovoj predizbornoj klimi gdje je sve uzavrelo. Doista je interesantno da do sada nismo čuli reakciju Milorada Pupovca na taj napad koji je došao od ljudi s 'njihove strane' i to još u Vukovaru", istaknuo je predsjednik HHO-a.

Čičak smatra da ono što najviše nedostaje u Hrvatskoj danas nisu ni "kažnjavanje, prekršaji i ostale sankcije, nego jednakomjerna osuda javnosti na takve incidente bez obzira s koje strane dolazili".

Minoriziranje napada

"Moramo se već jednom prestati ponašati u svemu s ostrašćenih ideoloških pozicija. Primjerice i ona rasprava oko odluke Visokog prekršajnog suda o pokliču 'Za dom spremni' bila je takva. Svi oni koji su komentirali tu odluku, uključujući i pravnike, govorili su s ostrašćenih ideoloških pozicija, a čim se tako komentira, tu nema prava, posebice ne ljudskih prava", upozorava Čičak,

Komentirajući aktualni sukob navijača koji je počeo napadom na Hrvata koji je šetao s obitelji, Čičak ističe kako i iza ovog sukoba očito stoje neke ideologije. "Kada se nedavno pojavio antisrpski transparent u Zagrebu, cijela je javnost bila 'na nogama', a sada u Vukovaru dođe do incidenta gdje je Hrvat napadnut dok je hodao s djetetom i to se onda minorizira i zataškava."

"Uistinu očekujem da se i srpska strana oglasi oko tog incidenta. Osim reakcije Pupovca, očekujem reakcije i ostalih političara i medija, dakle ravnomjerno, a ne s prepoznatljivih ideoloških pozicija. I dok se to ne promijeni nećemo izaći iz 'rovova'", zaključio je Čičak.

Direktno.hr

 

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr