Lika nekretnine

KUD „Lipa“ Sinac u dokumentarnoj emisiji „Putevi vode“

Objavljeno: 30.07.2020

SINAC – Jučer je snimljena priča o Gacki na Majerovom vrilu. Uz govor rijeke koja je mirno tekla kako jučer tako i danas i zasigurno  otjecati još vremenima, tamburica samica ispričala je priču o životu i čovjeku naše doline i naših planina. Gacka, Godača, Lika i Sinac kao žila kucavica i vodno srce ovog kraja dozvoljava svakodnevni bitak u prirodi planinske klime, blizine morskih žala tu odmah iza Velebita, njegovih kamenih ramena u podnebesju, i blagost i plodnost zemljice Gacke.

Stare nošnje dokazuju da se radilo i živjelo sa prirodom. Vuna, lan, koža. Žica i tambura jer bitno je uz tijelo i duh i duša. Glazba liječi. Glazba upotpunjuje. Glazba je život sam. Pršut, škripavac, kapula, slanina, masnica, rakija i kruv naš od brašna malinara Jure. Događanje kao sponzor prati punionica vode sa Majerovog vrila GIS Sinac doo „Izvor voda GACKA“.

Izvori,  prirodna jezera i rijeke tema su ove faunovske priče. U Sincu sa ribogojilišta GACKA kušana je s pastrva. Sinac je i nače mala oaza hrane. Uz gastronomske priče na Majerovom i Tonković vrilu te tradicijsku kuću ličke janjetine u centru mjesta Pod Godačom, uz ove dvije tvornice hrane Bogdanić Vlašić i Leko brojna su obiteljska gospodarstva gdje će se pronaći i sve drugo za zdravu prehranu. A voda je temelj svemu.

I gdje je u ovoj priči KUD „Lipa“ Sinac? Netko mora ispričati priču. Netko mora pamtiti. Netko želi kazati svijetu ljepote naslijeđene, od Boga dane. Tu su i mlini i malinari. I oni kazuju. Kazuje i Gacka koja je šaptala u svakom koraku. Kameni zidi i star šimla, miris starih i novih krušnih peći, samica i jazz, pastrva i janjetina, ča, kaj i što sreću se ovdje na putu vode. Dođite svi žedni i ja ću vas odmoriti kaza onaj koji je i sam Put, Istina i Život. I stoji i postoji tako i danas.

 

Jasna Ilić

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr