Lika nekretnine

Da nije bilo Armije BiH - "ništa" od Oluje

Objavljeno: 09.08.2020

Davor Marijan, znanstvenik Hrvatskoga instituta za povijest, jedan je od najboljih poznavatelja ratnih zbivanja 1990-ih godina i povjesničar kroz čije je ruke prošlo vjerojatno najviše dokumenata nastalih na svim zaraćenim stranama, ovih je dana za Večernji list  temeljito analizirao odnose snaga, slijed događaja i utjecaj Oluje.

Iznimno zanimljiv je dio u kome govori o ulozi 5. Korpusa Armije BiH u Oluji.

-S odmakom vremena raste „doprinos“ 5. korpusa ABiH oslobađanju Hrvatske, a istovremeno se povećava i broj Bošnjaka koji su navodno bili u sastavu HV-a; sada ih je već 30.000, navodi Marjan.

Podsjeća da je uoči Oluje Bihać bio pred padom a 5. korpus Armije BiH pred porazom.

- Peti korpus iz Bihaća, prema podacima njegove komande, bio je na rubu poraza uoči Oluje. Njegova izvješća i apele za pomoć koja su slana u Glavni stožer HV-a objavio sam u prilogu svoje knjige o Oluji. No te dokumente danas sljedbenici 5. korpusa ignoriraju i u monografiji iz 2002. i u drugoj koja je nedavno objavljena, istaknuo je.

Na koncu, pozivajući se na transkripte, otkriva da je 5. Korpus Armije BiH iskoristio za pljačku naoružanja i opreme na teritoriju Republike Hrvatske.

-Peti korpus iskoristio je Oluju da od raspadajuće SVK pribavi nešto oružja i opreme na teritoriju Republike Hrvatske, odnosno, kako je to rečeno na sjednici kod predsjednika Tuđmana održanoj u podne 7. kolovoza, da iskoristi priliku za pljačku jer tu nije bilo jačih srpskih snaga. I to je u biti uloga ABiH u Oluji, zaključio je Marjan.

HRsvijet.hr

 

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr