Lika nekretnine

Gitman: Pokažite mi jednog srpskog episkopa koji je učinio slično

Objavljeno: 13.08.2020

Američko-židovska znanstvenica Esther Gitman, u velikoj mjeri zaslužna za širenje istine o kardinalu Alojziju Stepincu i njegovoj ulozi u spašavanju Židova, na svojem je facebook-profilu objavila pismo koje svjedoči o Stepinčevom zauzimanju za 46 Židova u vrijeme Drugog svjetskog rata…

Gitman je podsjetila i kako je Stepinac je tijekom ratnih godina zbrinjavao skupine i pojedince. „Kada je shvatio da se još više može učiniti promjenom svog stajališta o obraćenju Srba, Židova, i ostalih na katoličanstvo, dao je ovu uputu kleru: ‘Kada dođu k vama osobe židovske ili pravoslavne vjeroispovijesti, koje se nalaze u smrtnoj opasnosti, pa zažele konvertirati na katolicizam, primite ih, da spasite ljudske živote. Ne zahtijevajte od njih nikakvo specijalno vjersko znanje, jer pravoslavni su kršćani kao i mi, a židovska je vjera ona iz koje kršćanstvo vuče svoje korijenje. Uloga je i zadaća kršćana u prvom redu spasiti ljude.

(…)

“Pismo s potpisima 46 Židova koji su izbjegli progon nacističke Njemačke koji zahvaljuju nadbiskupu Stepincu za pomoć i zaštitu koju im je dao u nadbiskupskoj rezidenciji. Molim vas, pokažite mi jednog srpskog episkopa koja je u Srbiji učinio takvo ili slično plemenito djelo!” – poručila je dr. sc. Gitman.

Dr. sc. Esther Gitman rođena je u Sarajevu 1939. Njezina obitelj kratko je živjela u Izraelu, a potom se preselila u Ameriku. Svoje istraživanje o hrvatsko-židovskoj povijesti započinje 1999. godine disertacijom pod nazivom “Spašavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1942.-1945.”. Nedavno je izašla i njezina nova knjiga posvećena blaženom Alojziju Stepincu – “Stepinac – stup ljudskih prava”.

(…)

Croative.net

 

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr