Lika nekretnine

Još o Stipanji i prvoj pričesti

Objavljeno: 18.08.2020

KOMPOLJE - Ovogodišnja kompoljska 'letnja Stipanja', zbog cijelom svijetu nametnutog korona terora, 'morala' je biti trostruko drukčija. Budući da su roditelji naših prvopričestnika željeli da se slavlje održi ove godine, objedinjene su proslave Stipanje i Prve pričesti pa je svečanost održana odmah poslije Velike Gospe – u nedjelju 16. kolovoza. Druga posebnost ove Stipanje je izostanak pučkoga veselja poslije misnoga slavlja, dakle bez 'kotlića', žive glazbe i tradicionalnog druženja naroda iz susjednih župa.

Ipak, slavlje je okupilo hodočastnike odnosno rodbinu i prijatelje obitelji prvopričestnika iz cijeloga dekanata, ali i iz daljih mjesta. Dupkom izpunjena crkva Sv. Stjepana odjekivala je molitvom i pjesmom, koju je predvodio kompoljski župni zbor s Marijom Rubčić za orguljama.

Prvopričestnici su s vjeroučiteljicom Draženom Rubčić i svećenicima, krenuli iz 'kvartira' u procesiji na čelu s križem koji je nosio Davor Škorić, otac prvopričestnice Lane. Na početku misnoga slavlja župnik don Anđelko, s kojim su u koncelebraciji bili 'Domaći', tj. mons. Milan Šimunović i švički župnik vlč. Mile Rajković, pozdravio je sve vjernike i poimence pozvao petero prvopričestnika – troje iz Kompolje te dvoje iz Hrvatskog Polja (župa Brlog). Oni su – Ivano Jurković, Ivan Nikšić, Biserka Kranjčević, Dolores Rukavina i Lana Škorić – zatim ispred oltara lijepom recitacijom pozdravili svoje roditelje.

Riječ Božju iz misnih čitanja proglasile su Jelena Odorčić i Marijana Mudrovčić, a psalam je pjevala Katarina Kranjčević. Nakon što je vlč. Mile pročitao evanđelje prigodnu je propovijed održao mons. Šimunović, naglasivši golemo značenje misnoga nedjeljnog slavlja za župnu zajednicu. Posvijestio je vjernicima važnost euharistije u kušnjama i teškoćama života te podsjetio na vjeru prvih kršćana koji su se i u opasnostima progona Crkve sastajali na "lomljenje kruha", tj. na euharistiju odnosno "večeru Gospodnju". "Sve je započelo s Večerom!" – upravo je tim riječima mons. Domaći započeo propovijed, kako bi istaknuo – što je više puta naglasio – da sv. misa "nije nikakva parada ni uštogljeni obred smrknutih lica, nego radostno slavlje Večere Gospodnje, u kojoj se posadašnjuje Isusova muka i smrt na križu te njegovo slavno uskrsnuće". Također je, ponavljajući nekoliko puta, naglasio kako će već u bliskoj budućnosti, poradi novih globalnih okolnosti, Crkva misno slavlje morati vratiti na oblik kakav je bio u početcima Crkve – u obiteljsko euharistijsko slavlje. Prvopričestnicima je čestitao radostan događaj njihova života i istaknuo im primjer Sv. Stjepana Prvomučenika, koji se već kao mlad čovjek Božjom riječju i Kristom živim Kruhom odgojio u herojskog svjedoka Isusova evanđelja tako da je bio spreman ne samo za njega života dati, nego i poput samoga Isusa moliti oprost za svoje ubojice.

Na koncu misnoga slavlja, nakon popričestne molitve, prvopričestnici su prigodnom recitacijom izrazili radost zbog prvoga primanja Isusa u svetoj hostiji. A potom je župnik don Anđelko zahvalio svima koji su doprinijeli tome višestrukom slavlju te posebno vjeroučiteljici Draženi na kvalitetnoj pripremi kandidata, ali i roditeljima koji su se zajedno sa svojom djecom pripremali poglavito za sv. ispovijed – koja je slavljena u petak 14. kolovoza. Zatim je predstavio treću posebnost ovogodišnje Stipanje – obnovljenu sliku Sv. Jurja, koju je prof. Zlatko Bielen stručno restaurirao prema njezinu prvobitnom izgledu u nekadašnjem pokrajnjem oltaru (o tome ćemo objaviti poseban prilog).

Nakon misnoga slavlja i odpjevane himne Sv. Stjepana, fotograf Milan Krznarić je prvopričestnike i župnika 'ovjekovječio' ispred oltara za uspomenu na radostnu i posebnu 'prvopričestničku Stipanju'. Umjesto vanjskoga pučkog veselja, kojemu se nadamo sljedeće godine, vjerničko ruženje je nastavljeno obiteljskim slavljima u domovima našim prvopričestnika.

A.K.

 

 

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr