Lika nekretnine

FD Otočac snimljen za ovogodišnje 55. Vinkovačke jeseni

Objavljeno: 30.08.2020

OTOČAC – Ma sve je jučer išlo na ruku, bilo je lijepo vrijeme, a to je ono bitno kada treba nešto kamerama snimiti. A imalo se i što, naime, kako je korona poremetila sve i svašta, tako je dovedeno u pitanje i održavanje 55. Vinkovačkih jeseni. Ali ne bi Slavonci bili Slavonci da se nisu dosjetili kako koroni doskočiti pa odlučiše da će u mimohodu sudjelovati samo njihova domaća (lokalna) folklorna društva, dok će sva druga pozvana biti snimljena kamerom. I onda će na dan mimohoda biti red živog nastupa nekoga od lokalnih folkloraša, pa na veeeeelikom ekranu snimka nastupa nekoga od društava iz Hrvatske, pa red domaćih i tako do kraja. Duh Vinkovačkih jeseni će tako biti spašen.

Na ovogodišnje Vinkovačke jeseni pozvano je i Folklorno društvo Otočac. I jučer je bio dan kada su došle kamere i kada je pred crkvom Presvetog Trojstva u Otočcu snimljen nastup ovog društva, pod nazivom Kriće svadba s majčina dvora. Kako već iz samog naslova proizlazi, radi se dakle o segmentu svadbenih gačanskih običaja.

Iz pouzdanih izvora doznajemo da je snimanje proteklo više nego u dobro atmosferi, da je sve išlo „kaj po loju“, da je snimljeno 45 minuta programa, naravno da će u montaži to biti svedeno na potrebnu minutažu.

Ovo snimanje je iskorišteno za prvo javno predstavljanje „crljene curske kapice“. Naime, dok je harala korana, ona proljetna, djelatnici Gackoga pučkog otvorenog učilišta su imali „tihi rad“, nije da se nije radilo, i te kako se radilo. Rezultat toga je bila rekonstrukcija djevojačke crvene kapice, koja je već poodavna zaboravljena, neki će reći da je nikada nije ni bilo. A bilo je, i te kako je bilo. Donekle je slična muškoj „crljenoj kapi“, doduše nema kite, šivana je na stožac, a ukrasi su još ponešto drugačiji od onih klasičnih na muškoj kapi. Kako postoje validni zapisi o toj kapi, Učilište je naručilo izradu više takvih kapa, djevojačkih naravno, jer promjenom bračnog statusa udana žena nije smjela više nositi „crljenu kapicu“, već rubac. A ni svaka djevojčica nije odmah na glavu stavljala „crljenu kapicu“, već onda kad su je u kući odlučili „zacurčit“, tek tada je u svijet izlazila s takvom kapicom. Svakako valja istaći i Učilište pohvaliti što je već prošlih godina izradilo bijele rupce za žene, koji imaju na rubu malu čipku. I to je tradicija u Gackoj, ma što god tko govorio. Time su sada ženska i muška pokrivala za glavu kompletirana. Ima tu još nekih drugih detalja oko nošnji, no ovo nije prigoda za takve rasprave.

M.K.

 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr