Lika nekretnine

Stručno vijeće vjeroučitelja Gospićko-senjske biskupije o pozitivnom utjecaju vjeronauka

Objavljeno: 30.08.2020

Susret je otvorio novi predstojnik Katehetskog ureda mons. Marinko Miličević, nakon čega su se vjeroučiteljima obratili gospićko-senjski biskup Zdenko Križić i donedavni predstojnik preč. Nikola Turkalj.

Biskup Križić zahvalio je dosadašnjem predstojniku Nikoli Turkalju na svemu što je posljednjih 20 godina činio i poduzimao, te citirao prof. dr. Ivicu Pažina koji je vlč. Turkalja naveo kao  osobu koja je svoj posao radila s izrazitom ljubavlju i voljom. Izrazio je uvjerenje da će istim putem nastaviti novi predstojnik mons. Miličević, premda su nastupile nove okolnosti. Biskup je vjeroučiteljima posebno zahvalio na trudu i improvizaciji koja je protekle godine bila neophodna u radu. Za narednu školsku godinu treba pripremiti više opcija što uzrokuje više truda i pripremanja, s čime se treba suočavati. Pri tome je biskup vjeroučitelje uputio na veću međusobnu solidarnost kod razmjene pedagoških iskustava, bilo jednih prema drugima, bilo prema župnicima, u cilju prenošenja evanđeoskih vrijednosti djeci.

Dosadašnji predstojnik KU preč. Nikola Turkalj podnio je izvješće o radu Katehetskog ureda u protekloj godini, nabrojivši najvažnija događanja protekle vjeronaučne, godine koji su bili u znatnoj mjeri reducirani u odnosu na planirano zbog pandemije koronavirusa. Bio je to i službeni oproštaj vjeroučitelja s vlč. Turkaljem koji je Katehetski ured vodio od njegova osnivanja, 20 godina. Voditeljica ŽSV-a Ivona Rendulić uručila je preč. Turkalju dar uime svih vjeroučitelja.

Mons. Miličević zatim se predstavio vjeroučiteljima, predstaviviši svoj životni put i traženje duhovnosti u nekim sudbonosnim momentima Domovinskog rata i isusovačke duhovnosti. Zatim je održao središnje predavanje o temi „Pozitivni utjecaj vjeronauka na ponašanje vjeroučenika“. „Najvažnija informacija koja se daje na vjeronauku je da smo voljeni od Boga“, istaknuo je na početku mons. Miličević temeljnu tezu te naveo niz citiranih znanstvenih radova s područja psihologije i sociologije koji ukazuju da religija i vjeronauk utječu na smanjenje nasilnog ponašanja, konzumiranja alkohola ili ponašanja u vožnji. Učenici koji su pohađali vjeronauk kao i studenti  postižu bolje rezultate kvantificirane ocjenama a vidljiv je i pozitivan utjecaj na etičnost, smanjenje devijantnih ponašanja i bolja akademska postignuća.

Vjeronauk pozitivno utječe na mentalno zdravlje adolescenata kroz više područja. Pomaže u razvijanju jače reakcije na podražaje, smanjuje stres, pozitivnije utječe na obiteljske odnose te potiče povezanost među ljudima. Adolescente zanimaju tri stvari – uzori, koje su vrednote i imali li što nakon smrti. Vjeronauk je prevencija svake diskriminacije i on ne indoktrinira niti dogmatizira i djeluje na polju sprječavanja društvene izoliranosti Crkve.

Voditeljica Rendulić podnijela je izvješće o radu za proteklu vrlo turbulentnu godinu te govorila o planiranjima za novu školsku godinu, pri čemu je pozvala sve članove da daju svoj doprinos. Inka Salopek prezentirala je svoj ogledni sat koji je imala kod polaganja stručnog ispita i za koji je dobila pohvalu te je bio predstavljen na stručnom skupu za pripravnike a objavljen je i u listu Lađa. Mirjana Car Stojković predstavila je nastavnu jedinicu „Biblija-knjiga nad knjigama“ za 5. razred, koja je bila nagrađena na natječaju MZO u sklopu izrade inovativnih kurikula kod međupredmetnih tema.

IKA

 

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr