Lika nekretnine

Obnovljen sv. Juraj

Objavljeno: 07.09.2020

KOMPOLJE – Rekao don Angjelo „bit će“, a kako bi Kompoljčani rekli „ni čovik ki reče pa ne poreče“. I u tome ima neke istine. A što je rekao don Angjelo? Kazao je da će objaviti poseban članak u svezi obnove slike Sv. Jurja iz kompoljske crkve, a kako njega, don Angjela, vjetrovi viju diljem Hrvatske, eto, čovjek nije stigao, pa što ćeš.

Kako bilo da bilo, slika je obnovljena i postavljena za „letnju Stipanju“ na lijevu stranu trijumfalnog luka, tamo gdje je nekada bio pokrajnji oltar sv. Jurja. Oltar (drveni) je odavna propao i uklonjen, a da slika ne propadne pobrinuo se tadašnji administrator Župe Kompolje Nikola Žuravelj, inače tadašnji župnik na Vratniku, i dao je kod „caklara“ uokviriti. Kako tada, tako je stajala sve do ovog ljeta.

I onda je prst Božji imao svoju ulogu, pojavio se profesor Zlatko Bielen i ponudio se da se slika očisti i rekonstruira. Rečeno – učinjeno. Slika je dospjela u Zagreb, tamo je očišćenja od prašine i nataložena dima (upravo ispred te slike je vjerni narod palio svijeće, osobito kada su se održavale mrtvačke maše), a kako se i „nafrapala“, trebalo ju je podložiti, platno izravnati (imao je tu i usisivač posla), sve fiksirati na podokvir. I da, utvrđen je prvotni, izvorni oblik slike, nije ona bila kvadratična, pri vrhu je imala „caklne“. Na sliku je postavljen novi okvir, koji je sliku „podigao“, dao joj novu dimenziju i to je sada sasvim jedna „druga slika“ na kojoj sveti Juraj ubija „aždahu“.

M.K.

 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr