Lika nekretnine

Dekanatsko druženje svećenika na vrilu Kostelke

Objavljeno: 11.09.2020

LEŠĆE - U srijedu, 9. rujna svećenici našega (Otočkoga) dekanata održali su redoviti dekanatski susret, prvi takav radni sastanak u ovoj pastoralnoj i školskoj godini. Susret je upriličen u Lešću, neposredno uz vrilo rječice Kostelke, pritoke rijeke Gacke – nedaleko od Hrvatskoga centra za autohtone vrste riba i rakova krških voda, kao i arheološkog lokaliteta Pećina, s nalazima od vrjemena Japoda sve do nekoliko tisuća godina prije Krista – na mjestu koje je lijepo uređeno za izletnike i posjetitelje.

Sastanak je sazvao i vodio otočki župnik i dekan mons. Tomislav Šporčić, a zajednički ručak organizirao je don Jure Ladišić, duhovnik slijepih i slabovidnih. Osim njih, na susretu su bili župnik Lešća Ivica Miškulin, župnik Sinca Andrija Kekić, naš župnik don Anđelko, župnik Križpolja fra Juro Marčinković i novi župnik Brinja Josip Tomljanović, dok su župnici Švice odnosno Krasna Mile Rajković i Stipe Zeba bili opravdano spriječeni pa nisu mogli sudjelovati.

Premda je svrha toga sastanka bila da u prvom redu bude druženje nakon dužeg vremena odvojenosti i nemogućnosti sastajanja, on je ipak imao kraći radni dio odnosno razgovor o raznim i manje zahtjevnim temama.

Nakon uvodne molitve svećenici su razmijenili svoja mišljenja o aktivnostima u novoj Pastoralnoj godini, poglavito glede pandemijskih okolnosti i mjera na koje se ne može utjecati. Kao glavno i posebno problematično pitanje postavilo se kako u novim okolnostima provoditi župnu katehezu, a uz to i razne druge pastoralne aktivnosti koje se odnose na komuniciranje s vjernicima poglavito starijima. Svećenici su jednoglasni u ocjeni da se dogodio temeljit preokret s brojnim teškoćama te je teško govoriti o nekom redovitom pastoralu i okupljanju na prijašnji način.

Prema pastoralnom planu nove godine 2020/21. susret župnih pastoralnih vijeća trebao bi biti u Otočcu 18. listopada 2020., ali je upitno hoće li biti moguće održati ga. Zatim je dekan najavio da će sljedeći Tečaj o braku za župe Otočkog dekanata biti održan u Otočcu 22., 23. i 24. te 30. i 31. listopada 2020., s početkom svakog dana u 19 sati. Naglašeno je da valja zaručnike na vrijeme obavijesti i potaknuti da se uključe na Tečaj, premda još ne znaju točan datum vjenčanja. Jer, redovito, kad zaručnici obave taj Tečaj mnogo lakše teče dogovor o samom vjenčanju. Uočeno je kako neki zaručnici i nevjenčani supružnici žele obaviti vjenčanje kod pojedinih svećenika koji ne traže nikakve pouke niti postavljaju pitanje o Tečaju, a možda ni o sakramentu ispovijedi i pričesti. Tako se događa da svećenik vjenča "tuđe" župljane koji od svojega župnika nisu dobili dopuštenje za vjenčanje izvan vlastite župe. Neki navode i drukčije adrese stanovanja samo da tobože imaju pravo vjenčati se kod dotičnog svećenika. Iako danas nitko ne brani ulazak u crkvu u bilo kojem mjestu, takvi nažalost gotovo da ne prelaze prag crkve u mjestu u kojemu žive, istaknuo je dekan te dodao da su, prema Zakoniku kanonskog prava (kan. 1108 §1), takva vjenčanja nevaljana, to više što takvi parovi ne traže ništa drugo osim papira.

U nastavku razgovora mons. Šporčić je najprije podsjetio na predstojeće hodočašće na Udbinu u povodu Dana hrvatskih mučenika, u subotu 12. rujna, a potom je istaknuo značenje i važnost Godišnjaka župa Otočkog dekanata "Vrilo". Naglasio je kako je, među ostalim, korisno i potrebno da sve župne knjižnice dekanata imaju sve brojeve Vrila, kojega je do sada izišlo šesnaest brojeva. Po ustaljenoj praksi da na naslovnici godišnjaka bude fotografija iz neke župe Otočkoga dekanata, za sljedeću, tj. za 2021. godinu je za naslovnu stanicu Vrila predviđena oltarna slika Sv. Ilije proroka iz župe Sinac, koja je prošle godine restaurirana.

Nakon toga radno-rekreativnog dijela sastanka svećenici su obišli arheološki lokalitet Pećine i vidikovac, s kojega 'puca' prekrasan pogled na ribogojilište i Gacku dolinu. A na zajedničkom domjenku bilo je riječi o raznim temama i pitanjima društvenog i crkvenog života, posebno o konkretnim župnim teškoćama i mogućnostima u trenutnoj obuzetosti tzv. koronavirusom, pri čemu je naglašena još veća važnost i potreba svećeničke požrtvovnosti i međusobne solidarnosti.

A.K.

 

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr