Lika nekretnine

Povećana prihvatljiva starost grla vezano za potpore za tov junadi

Objavljeno: 10.10.2020

OTOČAC - Iznimno za 2020. godinu zbog više sile izazvane pandemijom koronavirusa za proizvodno vezane potpore za tov junadi povećava se prihvatljiva starost grla s 24 na 28 mjeseci za sva grla isporučena do 31. prosinca ove godine. 

Naime, uslijed izvanredne situacije uzrokovane pandemijom, ograničenja kretanja ljudi i roba, kao i slabije potražnje za junećim mesom, dio poljoprivrednika koji se bavi tovom junadi nije u mogućnosti isporučiti planiranu proizvodnju na tržište te su utovljena grla prešla optimalnu tjelesnu masu, kao i maksimalnu starosnu dob koja je propisana uvjetima za dodjelu proizvodno vezanih plaćanja za tov junadi. Za neisporučena grla do propisane starosne dobi proizvođači imaju dodatne troškove, a protekom vremena i produženim boravkom u tovilištima gubi se na kvaliteti mesa i posljedično ostvaruju manje cijene.

Ministarstvo poljoprivrede obratilo se Europskoj komisiji sa zahtjevom da se, iznimno za ovu godinu, omogući povećanje prihvatljive starosti za ostvarivanje proizvodno vezanih plaćanja za tov junadi. Europska komisija ukazala je na mogućnost utvrđivanja okolnosti koje su dovele do toga da korisnici nisu bili u mogućnosti zadovoljiti propisane uvjete za ostvarivanje potpore te da se viša sila može horizontalno priznati svim korisnicima koji su se za vrijeme tih okolnosti našli u istoj situaciji, u skladu s načelom jednakog postupanja.

Ministarstvo poljoprivrede je, kako bi se odustalo od potrebe za pojedinačnim zahtjevima, utvrdilo okolnosti zbog kojih se može priznati viša sila, odnosno iznimna okolnost svim korisnicima koji su se našli u istoj situaciji, te je izradilo analitički okvir potkrijepljen podacima koji potvrđuju opravdanost ovakvog horizontalnog pristupa za pogođene poljoprivrednike – priopćavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

M.K.

 

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr