Lika nekretnine

O Gačanskomu parku hrvatske memorije - na Kaptolu u Zagrebu

Objavljeno: 18.10.2020

ZAGREB – U srijedu večer, 14. listopada, u isti dan kada mu je dodijeljena godišnja nagrada Vicko Andrić, Milan Kranjčević je u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu na Kaptolu u Zagrebu održao predavanje pod nazivom Gačanski park hrvatske memorije kao hommage glagoljaškoj baštini Gacke.

Ovo predavanje je još prije dvije godine utanačilo Društvo prijatelja glagoljice iz Zagreba, predvođeno velikim poznavateljem i ljubiteljem glagoljice prof. dr. Darkom Žubrinićem (po djedu Otočaninom), a čista slučajnost je odredila da ova dva događanja budu istog dana.

Predavanje je održano u velikoj dvorani Instituta, a za Zagrepčane ustrašene koronom tih dana broj posjetitelja je bio primjeren. Na samom početku je prof. Žubrinić predstavio publici predavača, a onda je uslijedilo predavanje na rečenu temu. Da bi sve bilo dojmljivije, Kranjčević je svoju prezentaciju obogatio brojnim fotografijama, sve kako bi dao kontekst bogate glagoljaške srednjovjekovne tradicije u Gackoj (treba napomenemo da su nesporno četiri rukopisne glagoljaške knjige iz ove regije), a da bi onda postupno proveo publiku kroz glagoljicu u javnim prostorima Otočca i okolice, završivši na samomu Gačanskom parku hrvatske memorije.

Kranjčević svakako nije propustio priliku podsjetiti publiku da je zapis o otkupu brevijara poznatog pod nazivom Borgio Illirico 5 u 15. stoljeću prepisan i stavljen u temelje nove Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu, što je izuzetno važna činjenica, nažalost i hrvatskoj i gačanskoj javnosti manje poznata i nevalorizirana. Ovaj zapis je odabran zato što je običan i nepismen puk skupljao novac da se knjiga otkupi i povrati natrag, što je za to, ali i za neko drugo vrijeme svakako zadivljujuća činjenica da su tadašnji žitelji bili svjesni vrijednosti jedne knjige.

Na ovom predavanju se moglo čuti i vidjeti mnoštvo toga, organizatori su na kraju zahvalili predavaču, a Društvo prijatelja glagoljice je Katedri Čakavskog sabora pokrajine Gacke ponudilo tješnju i dugoročniju suradnju te zamolili predavača da napiše članak koji će biti objavljen u njihovu časopisu Bašćina.

J.B.

 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr