Lika nekretnine

U Otočcu zasađena Gupčeva lipa

Objavljeno: 22.11.2020

OTOČAC – Krajem prošlog tjedna je uz Osnovnu školu Zrinskih i Frankopana u Otočcu posađen klon Gupčeve lipe, koju je donirala Hrvatska udruga pčelara „Pčelinjak“. Klon ove lipe proizveden je u Hrvatskomu šumarskom institutu i predstavlja živi spomen povijesnog događaja Seljačke bune.

Projekt je razvijen pod nazivom „Očuvanje genofonda Gupčeve lipe“, a uz njega se izdaje certifikat s potvrdom o podrijetlu, koji je predsjednik udruge Dražen Jerman uručio ravnateljici škole Jasminki Devčić.

Realizaciju ove ideje je podržala Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Otočac jer se i na ovaj način čuva i promovira tradicija hrvatskog naroda, učenicima kroz dodatne obrazovni sadržaj daju spoznaje o povijesnim događajima njihovog naroda u kojem su sudjelovali i uskoci iz Žumberka nakon što su iz Senj raseljeni na područje Gacke i Žumberka. Osim toga, lipa je u hrvatskom narodu štovana kao sveto drvo i rado je sađena oko crkava, pa tako i na području Otočca i Gacke. Jedno vrijeme se razmišljalo da u novoj samostalnoj Hrvatskoj novčana jedinica bude lipa, no postala je jedinica za sitniji novac od kune.

M.K.

 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr