Lika nekretnine

Cukričica - prvi mali gacki čakavski strip

Objavljeno: 23.11.2020

OTOČAC - Projekt „Prvi, mali, gačanski strip“ inicirirala je Dramska skupina „Mali čakavčići“, koja djeluje pri Osnovnoj školi Zrinskih i Frankopana, a pod vodstvom prof. Dragocjenke Bilović. Pored dramske skupine u projekt je uključen veći broj učenika koji djeluju u različitim resursima. Naracija (strip-priča) pisana je na standardnomu jeziku, a dijaloški tekst u oblačićima ostvaren je domicilnom gackom čakavštinom. Naziv stripa je „Cukrica.“ Naracija i crteži podastiru čitateljima kulturnojezično blago u vizualnom doživljaju tradicijskih običaja užega zavičaja.

Cilj ovoga vrijednog projekta je zaštita i očuvanje čakavskoga govora kao lokalnog identiteta u ozračju raznolikosti hrvatskoga jezičnog bogatstva. S obzirom da je gacka čakavština zbog promjene stila života u svom pojavnom leksiku dijelom ugrožena, nastojalo se popularizirati i promovirati nematerijalno kulturno dobro među mladim naraštajima. Jačanje svijesti o njegovanju zavičajnosti, dio je strategije kojom ovaj projekt čuva svoj domicilni idiom od zaborava.

Održivost projekta čine iskustva podijeljena s udrugama i društvima koja njeguju zavičajne govore na regionalnoj i međukulturnoj razini. Projekt se priklanja ediciji zavičajnih izdanja, osigurava održivost dobra kroz edukaciju, dokumentiranje, te istraživanje, što povećava vrijednost i mogućnost očuvanja tradicije iz perspektive mladih naraštaja.

Projekt otvara mogućnost za nova izdanja, potiče literarno stvaralaštvo i osigurava dostupnost javnosti s primarnim zadatkom brige o uzdizanju i zaštiti gackih čakavskih govora.

Trajanje ovog projekta planirano je od rujna 2019. do svibnja 2020., a kako se korona umiješala u posao, konačna realizacija će se ponešto produžiti.

Mali gackočakavski strip prijavljen je na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja za provedbu projekta u sklopu izvannastavnih aktivnosti za osnovne i srednje škole 2019./2020. Prijavljivanje na natječaj je urodilo plodom i škola je dobila 7.000 kuna za realizaciju (tiskanje) stripa, koji će biti tiskan u Školskoj knjizi. A to će biti dovoljno za nakladu od 1.000 primjeraka, dakle, svaki učenik ne samo u matičnoj nego i u svima područnim školama, dobit će svoj primjerak.

Strip je na zadovoljstvo mentorskog tima i učenika pripremljen i predan na tiskanje prije isteka planiranoga roka. Očekuje se promocija za Dan škole i javno predstavljanje na 2. Malom simpoziju gackih čakavskih govora u svibnju 2021. na lokalnoj razini.                  

Predstavljanje stripa planira se na 2. Malom čakavskom simpoziju u povodu Dana škole u svibnju 2021.

D.B./M.K.

 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr