Lika nekretnine

Ekshumacija i ukop posmrtnih ostataka svećenika pokopanih na groblju Gornja Dubrava u Otočcu

Objavljeno: 28.11.2020

OTOČAC - U petak, 27. studenog 2020. nakon što su završeni radovi na ugradnji kripte – grobnice za pokojne otočke svećenike, izvršena je  ekshumacija svećeničkih grobova: Grge Starčevića, Matije (Mate) Šimata i Jurja (Đure) Dragičevića. Pok. Juraj Ibel bio je pokopan u samoj kapelici. No, da bi se mogli izvoditi radovi obnove trebalo je ekshumirati i njegove zemne ostatke te izmjestiti na drugo mjesto dok su radovi trajali. Tako su pohranjeni zemni ostatci  za svu četvoricu ovih svećenika. Uređenje kapelice i dalje se nastavlja. Unutrašnjost je sva dovršena, a još za sada nije gotova vanjska fasada i krov tornja. No, nadamo se da će do Božića svakako biti sve gotovo - kazao je otočki župnik i dekam mons.mr.Tomislav Šporčić. 

Ekshumaciju i pohranu vršili su djelatnici „Komunalac“ d.o.o pod vodstvom Ivane Prpić. Obred i molitvu za pokojne predvodio je župnik i dekan otočki mons. Tomislav Šporčić, a sudjelovali su predstavnici Župnog pastoralnog vijeća župe Otočac i dogradonačelnik Grada Otočca Nenad Janković. Radi mjera zbog koronavirusa nismo najavljivali javnosti ovaj važan događaj. Izabrat ćemo jedan poseban dan kad ćemo upriličiti slavlje Sv. Mise za pokojne svećenike u samoj kapelici na groblju, gdje će se sahraniti i zemni ostaci i drugih svećenika ako im se pronađu grobovi - poručuje župnik.

Građevinske radove uglavnom je izvodila građevinska firma „Givi d.o.o.“ iz Otočca, a popločenje samog poda u kapelici te natpise imena i osnovne podatke o svećenicima ugradio  je Tomica Marincel iz Kompolja. Svi radovi izvođeni su prema projektu Petra Ljubića, dipl.ing.arh. I ovoga puta nam je kao i prošlih godina za mnoge radove u vidu projektne dokumentacije jako puno doprinio ing. Ljubić. Srdačno mu zahvaljujemo na velikodušnosti, stručnom i znalačkom pristupu - navodi mons.Šporčić.

Foto: AM

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr