Lika nekretnine

Aleksandra Zec nije ubijena zašto što je Srpkinja! Njena majka Marija bila je Hrvatica i katolkinja

Objavljeno: 09.12.2020

Antifašistička liga održala je u ponedjeljak na Sljemenu  komemoraciju ubijenim članovima obitelji Zec. Po prvi put na komemoraciji je bio član i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Boris Milošević, koji je izrazio zgražanje nad zločinom počinjenim u Zagrebu prije 29 godina, koji se dogodio, kako on kaže, isključivo iz etničkih motiva.

(…)

Milošević na komemoraciji kaže: “Izražavam zgražanje prema ovakvom strašnom zločinu, jer je ubijena skoro cijela jedna obitelj isključivo iz etničkih motiva, samo zato što su bili isključivo Srbi”.

Komemoraciju su upriličili Antifašistička liga, Centar Documenta i Inicijativa mladih za ljudska prava. 

“Taj je zločin strašan, jer je ubijena 12-godišnja djevojčica, jer su ubojice oslobođene iako su priznale zločin, a strašno je i što je Zagreb bio njegovo poprište!  Kako je moguće da se ovakav zločin dogodio, da je pravna država pala na ispitu”, upitao je te poručio kako je današnji datum prilika da kao društvo i država preispitamo svoj odnos prema ovakvim zločinima, ali i odnos prema djeci srpske nacionalnosti koja prečesto nose na svojim plećima preteško breme ratnog naslijeđa.

Nakon Miloševića govorio je predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić i kao zadovoljštinu traži da da Zagreb Aleksandri Zec dodijeli spomenik, trg ili ulicu. I Zoran Pusić naglašava da su počinitelji tog zločina tzv. „Merčepovci“, koji su priznali zločin, ali je zbog proceduralnih pogrješaka u istrazi postupak protiv njih obustavljen.

Prvo je pitanje kako to Boris Milošević zna da je zločin počinjen isključivo iz „etničkih motiva, samo zato što su žrtve bile Srbi“? Gdje to piše? Kojom je pravomoćnom presudom utvrđen baš takav motiv koji je doveo do ovog zločina?

Osim toga Boris Milošević prešućuje jednu važnu činjenicu za koju bez ikakve sumnje zna, a čini mi se, prešućuje zato jer kada bi to kazao, njegova teorija o etnički motiviranom zločinu dobrim dijelom bi pala u vodu.

Naime, pokojna supruga pokojnog Mihajla Zeca, Marija Zec, rođena Mesić, je Hrvatica i katolkinja. Kao novinar istraživač o tome sam osobno pitao fra. Juru Marčinkovića i donosim njegovo autentično svjedočenje:

“U knjizi, Matica krštenih, župe sv. Nikole u Stajnici, Gospićko Senjska biskupija, Ličko Senjska županija, Svezak II, od god. 1943…., piše za 1955. godinu, na stranici 50, redni br. 3 : Marija Mesić, rođena je 29. siječanja 1955. godine, od oca Mirka Mesića i majke Anka r. Petrović, zemljoradnici, rimokatolici, sa adresom Stajnica 22 kroz 14. Marija Mesić krštena je 13. veljače 1955. godine u crkvi u Stajnici, a kumovi su joj bili Josip  Mesić i Marija Mesić, zemljoradnici. Svećenik koju ju je krstio bio je župnik Mihovil Primorac.

Njenu majku Anku (rođena 18.12.1930 u Stajnici), kao svećenik sam ispratio na vječni počinak  25.05. ove godine. Otac Marije Mesić umro je mnogo ranije.

Kada sam koncem kolovoza 2016. godine preuzeo župu sv. Nikole u Stajnici, koja je matična župa pokojne Marije Zec rođene Mesić, moj sakristan je bio Marijin brat Ivan, koji je nažalost umro od raka na gušterači. Inače, čitava obitelj je jako pobožna i privržena svojoj crkvi u Stajnici.

Često sam posjećivao Marijinu majku Anku, nekoliko puta mi je rekla da su njena kćer Marija i unuka Aleksandra ubijene nevine radi gospodina  Zeca koji se „bavio svim i svačim“. Premda sam iz svjedočenja Marijine majke Ane doznao još puno toga ne bih bez dokaza htio dodatno špekulirati!

Ovim svjedočenjem, dobrim dijelom pada u vodu Miloševićeva teorija da je zločin nad obitelji Zec počinjen isključivo iz etničkih motiva, jer je Marija Zec, rođena Mesić bila Hrvatica katoličke vjeroispovijesti. Osim ako netko ne misli da Hrvatica kada uđe u brak sa Srbinom automatski postaje Srpkinja.

Nije nevažno spomenuti i da su dva brata Marije Mesić u ono vrijeme bili hrvatski branitelji, jedan u Tigrovima, drugi u policiji.

To da se Mihajlo Zec bavio „svim i svačim“ poznato je hrvatskoj javnosti i nemam namjeru dodatno blatiti pokajnika nedokazanim insinuacijama. Dosta se pisalo i špekuliralo o tome da je u ovom slučaju bio prepoznatljiv obrazac klasičnog  obračuna  kriminalnom miljeu, garniran ratnim okolnostima,  koji nema nikakve sveze s nacionalnim i etničkim. Navodno je do zločina došlo zbog obostranih velikih dugovanja koja su nastala klasičnim lihvarenjem.

(…)

Maxportal.hr

 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr