Lika nekretnine

Zabilježen pad deficita i uvoza te rast izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

Objavljeno: 16.12.2020

OTOČAC - Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupna vrijednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda od siječnja do rujna 2020. godine iznosila je 1,7 milijardi eura, odnosno rasla je za 5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je vrijednost uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznosila 2,5 milijardi eura, čime je ostvaren pad od 7,3 posto. Ostvaren je pad deficita za 26,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, koji sada iznosi 758,8 milijuna eura.

Pokrivenost uvoza izvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznosila je 69 posto i u odnosu na isto razdoblje prethodne godine veća je za 8,11 posto. Udio izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u ukupnom robnom izvozu Hrvatske od siječnja do rujna 2020. godine iznosi 15,86 posto, a vrijednost uvoza 14,56 posto, od čega je najznačajniji izvozni poljoprivredno-prehrambeni proizvod kukuruz s udjelom od 5,4 posto.

Od siječnja do rujna 2020. godine najznačajniji proizvodi u izvozu su: žitarice, razni prehrambeni proizvodi  poput pripravaka za umake, pripremljeni umaci, juhe, sladoled, šećerni sirupi, potom riba i rakovi, mekušci i ostali vodeni beskralješnjaci,  proizvodi od žitarica, brašna, škroba ili mlijeka, slastičarski proizvodi  te duhan i prerađeni nadomjesci duhana. Značajne promjene vrijednosti izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda  u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježene su i u kategoriji živih životinja, u kojoj je zabilježen rast izvoza za 10,1 milijun eura, te u kategoriji ostaci i otpaci od prehrambene industrije; pripremljena životinjska hrana, gdje je zabilježen rast izvoza za 8,6 milijuna eura.

Najznačajnije tržište vanjskotrgovinske razmjene hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda predstavljaju zemlje EU-a s udjelom od 65,83 posto u izvozu, te 86,16 posto u uvozu (unosu). Slijedi CEFTA s udjelom od 24,65 posto u izvozu te 7,83 posto u uvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – priopćavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

M.K.

 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr