Lika nekretnine

Crkvi u Prozoru darovan novi križ ispred oltara

Objavljeno: 03.01.2021

PROZOR - Godina koja je sada već na koncu, bila je stvarno veliki izazov; koliko god teški križ, toliko i neizrecivi blagoslov. Zašto pak blagoslov? Kroz sva ova ograničenja, sve ove mjere, spoznali smo što znači jedan život, što znači životni vijek. Shvatili smo da je život nepredvidiv i da samo oni najjači dobivaju bitku. Spoznali smo kolika je važnost svete mise, spoznali smo i to koliko nam je ona u životu bitna. Sva mjere, distance... ipak nisu mogle distancirati nas od Boga, od njegove milosti, neizrecive ljubavi i dobrote. Teška su vremena iza nas, a i ispred nas. Stalno smo pod nekim pritiskom, pod nekim nadzorom... ali u ljubavi prema drugima, a posebice prema Bogu i dalje slobodni.

Sve ovo pišem kao najavu teme ove objave. Naime, jutros (22. prosinca) u prijepodnevnim satima u našu je župnu crkvu postavljen novi križ ispred glavnog oltara. Predivan, zlatni križ koji uistinu plijeni pogledom. Vrijeme je kada, su ljudi zbilja sebični, oholi, škrti, ali možda ne svojom krivicom, nego, usudit ću se reći velikom neimaštinom države. No... i u ovom slučaju postoji iznimka, a to su bračni par, Nevenka i Ivan Pehnec koji su nam s puno ljubavi, srdačnosti, topline i dobrote napravili i dostavili ovaj veličanstveni križ, ujedno i darovali, ne tražeći zauzvrat nikakve naknade. Ivan je inače umirovljeni bravar koji je više od 30 godina radio za Kaptol, osobito na obnovi Zagrebačke Katedrale. Za našu malu župnu zajednicu, velik je to poklon, no njima to nije bilo problem. Nije im bilo problem ni požuriti izradu križa, dostavu i samo postavljanje, zbog propusnica koje vrijede od sutra.

Velečasni, Ivica Miškulin, blagoslovio je novi križ koji krasi našu crkvu, koji joj daje veličanstvenost i sjaj, upravo onakav, kakav naša crkva i zaslužuje i čiji je patron sveti Križ.

Nakon križa, svećenik je zazva blagoslov na okupljene vjernike koji su pripomogli u unošenju i aplikaciji križa.

Zahvaljujem se u svoje ime, te u ime cijele župne zajednice, obitelji Pehnec koji su nesebično odvojili svoje vrijeme, novac, rad i strpljenje za izradu ovog poklona.

Neka ih Bog vodi i čuva na ovozemaljskom putu, neka im po Duhu Svetomu očvrsne ljubav, te neka im po zagovoru Blažene Djevice Marije udijeli mir u život. Zahvalimo im se pojedinačno kratkom molitvom. Prinosimo Bogu hvalu za uslišanu prošnju.

Božji blagoslov!

 

Ivan Kostelac

 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr