Lika nekretnine

Bogojavljanje i šesti „rođendan“ zbora u Kompolju

Objavljeno: 08.01.2021

KOMPOLJE - Misno slavlje svetkovine Bogojavljenja u Kompolju je obilježeno šestom godišnjicom djelovanja župnoga zbora i "trokraljskim blagoslovom" vode.

Svetu misu predvodio je župnik don Anđelko. U prigodnoj propovijedi, na temelju evanđeoskog izvještaja o poklonstvu trojice mudraca novorođenome Kralju, posvijestio je kako su ti mudri ljudi, koje predaja naziva i kraljevima, zapravo predstavnici svih naroda cijeloga svijeta. Jer Isus nije došao samo za spasenje Izraela, nego također za spasenje svih ljudi, svake rase i svih narodnosti – kako u misnim čitanjima svetkovine ističu i prorok Izaija i Apostol Pavao, tj. Božja objava u Isusu Kristu je dar svima.

Poslije završnog blagoslova župnik don Anđelko je vjernike podsjetio na važnu ulogu zbora u liturgiji te pohvalio kompoljske pjevače koji "punih šest godina dvostruko mole, kako se za pjevanje izrazio Sv. Augustin, te - zajedno sa sadašnjom orguljašicom Marijom Rubčić - ulažu žrtvu u vježbanje kako bi što bolje predvodili pjevanje na misnom slavlju Bogu na slavu, na vlastito duhovno uzdizanje i na radost župne zajednice". Zbor je potom, pod vodstvom don Anđelka, izveo tri pjesme – Spavaj mali Božiću (božićna iz Bačke), Samo Bog je ljubav moja, te Isuse maleni (don Anđelkov prepjev odnosno 'pobožićene' stihove pjesme Zvončići, zvončići).

Na koncu je župnik, također posvijestivši narodu razliku između blagoslovljene vode i dezinficijensa, tradicionalnim starim obredom koji uključuje "zaklinjanje soli i vode", blagoslovio vodu, koju su vjernici potom ponijeli svojim kućama radi skorog blagoslova obitelji.

A.K./M.K.

 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr