Lika nekretnine

Glasnović o SPC-u: Zastrašujuće je da su oni uključeni u u dijalog za beatifikaciju kardinala Stepinca

Objavljeno: 20.02.2021

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi je poglavar Srpske pravoslavne crkve, koji je u Sabornoj crkvi Arhangela Mihaila u Beogradu u petak ustoličen kao 46. poglavar Srpske pravoslavne crkve. Iako čestitke na izboru dolaze sa svih strana, sugovornici portala Direktno problematizirali su njezinu legalnost kroz povijest, zločine, ali i ugovor po kojem je SPC-u vraćena imovina, a koji su potpisali pokojni premijer Ivica Račan i "nepostojeći predsjednik izmišljenog episkopskog saveza nelegalne Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj", kako je to kazao saborski zastupnik Ante Prkačin.

O ulozi i značaju SPC-a za portal Direktno govorio je i bivši saborski zastupnik i general Željko Glasnović koji je Srpsku pravoslavnu crkvu okarakterizirao kao "agitatora velikosrpskog imperijalizma" i sektom "jer stavlja srpsku naciju prije Boga".

"Od 19. stoljeća nadalje ona je produžena ruka velikosrpskog imperijalizma. Imate na internetu dosta slika gdje su se svećenici SPC-a, njihovi kadrovi slikali s naoružanjem, odnosno blagoslivljali su postrojbe koje su haračile po Hrvatskoj i to je samo nastavak velikosrpskog imperijalizma koji nikada nije do kraja dovoljno istražen u Hrvatskoj niti su povijesno kažnjavani ti postupci velikosrpskog imperijalizma od 1912. do ovog zadnje rata kod nas pa sve do Kosova", ustvrdio je Glasnović.

'Nemamo službenu povijest ni Drugog svjetskog rata, a kamoli Domovinskog'

Po njemu, SPC je produžena ruka velikosrpskog imperijalizma te navodi da je o tome već za vrijeme Balkanskih ratova posvjedočila nezavisna američka komisija Carnegie koja je zabilježila "na desetke tisuća mrtvih, silovane žene, raskomadana tijela pod mlinovima, i tamo gdje je počeo velikosrpski imperijalizam na Kosovu, tamo je i 1999. završio".

Navodi dalje primjer sprovoda u Beogradu 2004. zapovjednika četničke postrojbe za vrijeme 2. svjetskog rada Nikole Bojevića koji je na Sandžaku "pobio stotine civila, žene, djece i staraca". "Na njegovom sprovodu u Beogradu, srpski pravoslavni pop govori ovo: 'Bio je veran svojoj otadžbini, majčinom mleku i kralju'. Što bi bilo da je u Hrvatskoj netko održao takav govor na grobu domobrana iz Drugog svjetskog rata?", kaže Glasnović i dodaje da je to dokaz da u Hrvatskoj postoje dvostruki standardi.

Tvrdi da se narod drži u povijesnom mraku te da su zakazale sve društvene institucije, a Hrvatska, kaže, još nema ni službenu povijest Drugog svjetskog rata, a kamoli Domovinskog.

"Te floskule poput crveni, crni, ustaše i partizani koje se stalno plasiraju u medijima su vrhunac moralnog idiotizma. Tko god svjedoči povijesnoj istini u Hrvatskoj je razapet, on je obilježen kao ultra desničar i klerofašist, mi smo kao pojedinci autisti. Mi se ne bavimo činjenicama i zato nam Srbi na engleskom govornom području plasiraju istinu", poručio je Glasnović.

'Nama je zlo uvijek dolazilo s istoka'

Na pitanje kako ocjenjuje odnos vladajuće garniture u Hrvatskoj spram SPC-a, bivši saborski zastupnik je kazao da ništa ne očekuje od nijedne hrvatske Vlade "koje su prikrivale komunističke zločine".

"Mi nemamo istraženu povijest velikosrpske tiranije između dva svjetska rata, a tu je ključni faktor bio SPC. Mi smo svim srpskim institucijama vratili imovinu, SPC-u, srpskim udrugama, ali za otimačinu provedenu nad Hrvatima skoro nikome nije vraćeno njegovo vlasništvo", ocijenio je Glasnović.

Kao i saborski zastupnik Prkačin, i on se osvrnuo na, kako kaže, nevažeći ugovorom iz 2002. "kada ga je Račan potpisao sa srpskim popom Jovanom" te dodao da Hrvatska ne plaća samo SPC-u u Hrvatskoj već i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Italiji i Sloveniji.

"Nama je zlo uvijek dolazilo s istoka. Taj balkanski mentalni sklop granica je zapadnog, kršćanskog svijeta i te sekte zvane Srpska pravoslavna crkva. Meni je zastrašujuće da je SPC uključen u dijalog za beatifikaciju kardinala Stepinca", zaključio je Glasnović.

Direktno.hr

 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr