Lika nekretnine

I to je, nažalost, Hrvatska

Objavljeno: 28.02.2021

Nakon što je u ožujku prošle godine londonska policija na aerodromu Heathrow, na temelju međunarodne tjeralice hrvatskog pravosuđa zbog kaznenog djela ratnog zločina, uhitila Vukovarca Dragutina Hajdu (71), on je u studenom iste godine izručen našim vlastima i od tada se nalazi u pritvoru osječkog zatvora.

Terete ga da je 18. studenog 1991., nakon što su vojska JNA i srpske paravojne jedinice okupirale Vukovar, kao član jedne od paravojnih skupina, a s ranije osuđenim Stevom Curnićem i još jednim četnikom, sudjelovao u premlaćivanju a potom i ubojstvu 16-godišnjeg dječaka Siniše Rajkovića.

Prema iskazu svjedoka, Sinišu je iz hangara na Veleprometu, gdje su nakon pada grada bili zatočeni civili i branitelji, iz mase izdvojio Curnić, koji ga je potom odveo u prostore stolarije. Tamo su njih trojica zlostavljali dječaka, za kojeg su znali da mu je otac Stjepan poginuo braneći grad kao pripadnik ZNG-a. Kako se navodi u optužnici, tukli su ga kundacima pušaka, a kad je dijete palo na tlo i nije se više micalo, više puta su ga izboli bajunetama i tako usmrtili.

Ratni zločinac Hajdu je nakon Domovinskog rata, odnosno oko 2000. godine, otišao živjeti u Kanadu sa suprugom Mirosavom i dvojicom sinova. Hajdu je mađarske nacionalnosti, ali je imao hrvatsko državljanstvo i sve hrvatske dokumente, a u Kanadi je zatražio i dobio azil, potom i njihovo državljanstvo. Supruga mu je Srpkinja, zbog čega se Hajdu tijekom okupacije Vukovara i našao na srpskoj strani.

Zanimljivo je da je Hajdu, dva tjedna prije uhićenja, sa suprugom Mirosavom bio u Vukovaru, gdje mu je u međuvremenu obnovljena i kuća. U nekoliko dana boravka u Vukovaru sređivao je neke papire, odlazio u policiju i nije imao nikakvih problema. Navodno nije ni znao da je protiv njega raspisana tjeralica. Nakon što je obavio poslove u Vukovaru, sa suprugom je otišao u Beograd na avion i poletio prema Londonu, planirajući tamo uhvatiti let za Toronto. No za vrijeme presjedanja s jednog leta u drugi prozvala ga je londonska policija i izvela iz reda, dok je njegova supruga nastavila put za Toronto ne znajući o čemu se radi.

Direktno.hr

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr