Lika nekretnine

Danas počinje proljetna akcija oralne vakcinacije lisica

Objavljeno: 30.03.2021

OTOČAC - Danas započinje kampanja oralne vakcinacije lisica u Hrvatskoj i trajat će do 2. travnja. Cilj ovog programa, financiranoga europskim sredstvima, je iskorijeniti bolest i održati status zemlje slobodne od bjesnoće. Kampanja započinje s aerodroma Brač i Osijek, a zatim se premješta na aerodrome Rijeka i Čakovec, čime se osigurava distribucija cjepiva u najkraćem mogućem roku i pokrivenost cjelokupnoga hrvatskog teritorija, a zahvaljujući programu posljednji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj zabilježen je 2014. godine. 

U Hrvatskoj se mamci polažu pomoću zrakoplova koji su dokazani kao najučinkovitije i ekonomski najisplativije sredstvo za distribuciju vakcinalnih mamaka. Tijekom svake kampanje bit će položeno 1.332.925 vakcinalnih mamaka tj. 2.665.850 godišnje.

Mamci nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Stoga se psi i mačke koji dođu u dodir sa mamcem ne smatraju cijepljenima protiv bjesnoće.  

Za vrijeme provođenja oralne vakcinacije i 30 dana nakon završetka građanstvo se moli da drži pod nadzorom kućne ljubimce kako bi se spriječio njihov kontakt s cjepivom. Mamce koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati niti micati – poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

M.K.

 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr