Lika nekretnine

Proslavljen Veliki četvrtak - misa večere Gospodnje

Objavljeno: 02.04.2021

OTOČAC - U župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu sinoć u 18,30 sati slavila se Misa Gospodnje večere kojom započinje Sveto trodnevlje, predvoditelj misnog slavlja bio je župnik mons.Tomislav Šporčić u suslavlju s don Jurom Ladišićem pastoralnim suradnikom za slijepe i slabovidne, poslužitelj oltara bio je bogoslov Kristijan Pajdaković s više ministranata. Riječ je o slavlju Kristove Posljednje večere, kada je ustanovio euharistiju i darovao nam se pod prilikama kruha i vina. Stoga je liturgijska boja bijela, a ne ljubičasta, a opći ton je slavljenički. Ipak, uočljiv je i pokornički karakter, a vidljiv je između ostaloga i tako što će, dok se pjeva Slava, zazvoniti zvona i više ne će zvoniti do Vazmenoga bdjenja. Zvona će, kako se to kaže u narodu, zavezati.

Jučerašnje liturgijske odredbe propisuju da se nakon čitanja evanđelja može izvršiti obred pranja nogu ( zbog pandemije koronavirusa to večeras nije bilo), a kao spomen na Kristov čin ljubavi i poniznosti izvršen na Posljednjoj večeri, odnosno na to da je Krist apostolima oprao noge i time im pokazao kako ga treba nasljedovati. Riječ je o vrlo znakovitom i bogatom obredu koji je okupljenom narodu vrlo rječit, a svećenika potiče na još snažnije promišljanje o svojoj ulozi kao pastira, ali i kao onoga tko je odabran od Boga za služenje drugima. No ove godine zbog epidemiološke situacije ovaj obred se ispušta.

Nakon mise se Svetohranište preneseno je u pokrajnju kapelu, a svi su ukrasi s oltara odneseni. Simbolički to pokazuje kako započinje vrlo ozbiljno vrijeme Kristove muke, a u tom je smislu upriličeno jednosatno klanjanje pred Svetootajstvom, kao spomen na Kristovu molitvu u Getsemanskom vrtu, kada su njegovi učenici pozaspali, dok se Otkupitelj svijeta znojio krvavim znojem. U tom je smislu Kristov prijekor upućen Petru: Zar nisi mogao probdjeti barem jednu uru sa mnom? istovremeno upućen i svima nama, a kao takav poticaj da se makar kroz tih sat vremena intenzivnije suživimo s njegovom patnjom, promišljajući o svemu onome što se zbivalo nakon Posljednje večere. Večeras su djeca prinjeli svoje darove - kasice s kovanicama za Caritas.

Euharistijsko slavlje uveličao je crkveni zbor Sv.Cecilija predvođen prof.Brankom Bernardom i č.s.Ljubomirom Lešić.

I.B.

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr