Lika nekretnine

Obredi Velikog petka

Objavljeno: 02.04.2021

OTOČAC - Kršćani diljem svijeta obilježavaju Veliki petak, dan raspeća i smrti Isusa Krista. Dan je Muke Gospodnje, kada se vjernici prisjećaju posljednjih sati Isusova života. Veliki petak jedini je dan u godini kada nema klasičnog misnog slavlja. Crkvena zvona ne zvone, orgulje ne sviraju, oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća, a vjernici se u crkvi okupljaju u tišini.

Obredi Velikog petka sastoje se od tri dijela: službe riječi, klanjanja križu i svete pričesti.

Na Veliki petak bogoslužje počinje u tišini, u 18,30 sati u crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu. Svećenik mons.mr.Tomislav Šporčić se prostire pred oltarom ( i za to vrijeme vjernici kleknu i mole u tišini ) uz župnika Šporčića bio je i don Jure Ladišić te bogoslov Kristijan Pajdaković i ministranti.  Nakon toga čita se molitva i odmah je slijedilo čitanje te pripjevni psalam: Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj. Potom je bilo drugo čitanje i pjesma prije Evanđelja- Krist postade poslušan do smrti. Potom je čitana Muka Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu. Čitala se po ulogama – svećenik i više vjernika čitača, ove godine su to bili mladi naše župe.

U središtu kršćanstva kao prepoznatljiv znak stoljećima je bio križ. Njime se označavala tragična smrt Isusova životna sudbina kojom je posvjedočio Božju privrženost čovjeku. Teološki križ uvijek se vezivao uz Isusovo uskrsnuće. Križ je po tome izgledu i po svome sadržaju povezuje čovjeka s Bogom - vertikala ukazuje na čovjekovu usmjerenost prema Bogu, a horizontala je znak međusobne povezanosti ljudi, ali i Boga s ljudima.

Po završetku homilije pristupilo se otkrivanju i klanjanju križu ( ove godine zbog pandemije izostavljeno je ljubljenje križa). Župnik trostruko pjeva: Evo drvo križa. Okupljeni vjernici u tišini dolazili su do križa i kleknu pred istim. Zbor je pjevao: Puče moj, Prosti moj Bože, Ja se kajem Bože mili…

Kako otpusne pjesme na Veliki petak nema svi su se razišli u šutnji.

I.B. 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr