Lika nekretnine

Krizma u Prozoru

Objavljeno: 11.05.2021

PROZOR - Godinu dana naši krizmanici pripremali su se za kršćansku i vjersku punoljetnosti, pohađajući školski vjeronauk i župne kateheze na kojima su slušali sve one stvari koje osoba koja se naziva katolikom treba znati, one osnove liturgije i religije koje mora znati da bi svoju vjeru mogao širiti. Poslušno su se i ponizno pripremali za današnji događaj, no ne samo krizmanici, već i njihovi roditelji kao i cijela župna zajednica. Molitvenoj su zajednici i oni između ostaloga bili u molitvi, ali kako je župnik naglasio "današnji dan neka ne bude izlaznica iz crkve" tako ćemo i mi moliti za njih.

Posljednjih smo se dana ponajviše spremali za današnji dan, nedjelja 9.svibnja, čistili smo crkvu i okoliš, ali i čistili smo svoju dušu od ljage grijeha sakramentom pomirenja, dva dana uoči same podjele Krizme. Don Jure Ladišić, vlč. Mišel Grgurić i sam župnik u petak su ispovijedali krizmanike, njihove kumove, njihove roditelje, ali i sav puk koji je osjetio težinu i pritisak grijeha.

Mons. Zdenko Križić predvodio je misu u kojoj je našim krizmanika podijelio Pečat Duha svetoga, zajedno sa svim Njegovim darovima. U svojoj homiliji nadahnut svjetovnim događajima, preprekama i izazovima života krizmanicima je da vrlo lijepu poruku: "Dragi krizmanici, posebno se želim obratiti vama. Ovo je vaš dan! Kod ove svete mise, svete Krizme, primit ćete poseban način; Dar Duha svetoga. To je veliki dar. Duha svetoga zovemo Životvorcem. U Bibliji čitamo; Čovjek postaje živ onda kada je u njega ušao Duh sveti. (...) Stoga, taj Duh Životvorac u nama podržava život. (...) U čovjeku postoji onaj drugi život, onaj unutarnji život, onaj pravi život, da ne znači ako čovjek kreće, da je ispunjen životom. (...) Moramo Boga moliti, da taj Duh u nama djeluje taj život, da ga možemo živjeti do kraja. (...) Vi ste na početku života, život je pred vama, ali što vam sve život donosi, ne možemo znati. Koliko radosti, toliko i tuge. Koliko uspjeha toliko i poraza. Moramo biti svjesni da život nosi poteškoće, da život donosi sa sobom i neuspjehe. Treba se učiti i nositi s takvim situacijama. 

Tko u životu nije spreman podnijeti neuspjeh, podnijeti poraz, neće uspjeti u životu. Opasnost je za mlade osobe da nakon prvog takvog poraza, jednostavno klonu. (...) Važno je moliti Duha svetoga, da da svjetla u izborima, da se ne pogriješi, da se izabere ono što, vodi život. Duh je predstavljen kao snaga u srcu vjernika, ne ona fizička snaga, nego ona duhovna, da čovjek ne klone. Čuvajte taj dar Duha u vašem životu, a čuvat ćete ga molitvom. Nemojte zaboraviti pomoliti se Duhu svetom i na početku dana i na kraju dana, ne mora to biti dugo, ali svakako možete odvojiti jednu minutu od čitavoga dana i pomoliti mu se i zahvaliti mu." - završio je biskup.

Svi krizmanici bili su uključeni u sveto misno slavlje, Andrea Mitrović uvodnim je govorom pozdravila biskupa Zdenka, a Iva Orešković uručila je biskupu buket crvenih ruža. Matej Kostelac pročitao je prvo čitanje, a Ana Majetić, drugo. Marta Kostelac je zajedno s Ivanom Kostelcem otpjevala Duhovski psalam, ali i zajedno sa Patrikom Božičevićem, Lukom Bronzovićem, Matejom Tonkovićem, Filipom Tonkovićem i Josipom Ilićem pročitala molitvu vjernika.

Za liturgijsko pjevanje bio je zadužen župni zbor predvođen Zvonimirom Tonkovićem na orguljama.

Zahvaljujemo se svima koji su pomogli pri samoj organizaciji i priređivanju prostora za misu na otvorenom, kao i svima koji su nesebično pomogli sa stvarima potrebnima za realizaciju ideje samog oltarskog prostora na otvorenome.

Dragi krizmanici, neka vas na životnome putu prati Duh Sveti, zajedno s nebeskom Majkom Marijom, Uskrslim Kristom i svetim Josipom. Nastojte sada izvršavati svoje obveze, a to je prvenstveno sveta misa, ali i širenje Božje Riječi ondje gdje ju još nisu čuli. Neka vam svima Krist bude mir, zaštita i pomoć. Dođite mu i zahvalite. Neka vas u vašem ovozemaljskom ali i vjerničkom životu prati Božji blagoslov! Aleluja!

 

Tekst: Ivan Kostelac

Foto: Tomislav Pribanić

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr