Lika nekretnine

Dramska skupina "Mali čakavčići"

Objavljeno: 01.06.2021

OTOČAC - U protekloj online školskoj godini Dramska skupina "Mali čakavčići" uključila se u više projekata na nacionalnoj razini. S obzirom da javni nastupi nisu bili mogući, učenici su se ustremili na aktivnosti realno izvedive u novonastalim okolnostima.

Naziv skupine "Mali čakavčići" koja dugi niz djeluje u Osnovnoj školi Zrinskih i Frankopana, simboličan je pripomenak na poziv na čuvanje zavičajne riječi, no skupina se nije ograničila samo na čakavski govor već radi s tekstovima, riječima i djelima na  materinskom i standardnome jeziku.

Učenici najviše vole scenske nastupe, ali su se s jednakim zanimanjem uključili i u virtualne  animacije pokazujući svoje inovativne i kreativne talente.

Najveći ponos skupine je gackočakavski strip "Cukrica" u koju je utkano puno vremena, kreativnosti i truda. "Cukrica " je svojevrstan manifest i jamstvo kako se timskim radom od literarnog junaka može postati poduzetnik koji ima svoj brend i kvalitetu na tržištu. "Cukrica" ostaje generaciji svjedok vremena na predziđu tradicije i suvremenosti.

U nacionalnom projektu triju ministarstava: rada, obrazovanja i kulture pod nazivom "Kako postati zeleni potrošač", prezentacija pod nazivom "Kopriva - željezna ledy" dobila je počasno, prvo mjesto u zborniku svih radova učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.

U nacionalnoj godini čitanja, Ministarstvo kulture objavilo je natječaj za video najavu djela za cjelovito čitanje pod nazivom "Book triler". Članica Malih čakavčića Simona Devčić na neobičan je način predstavila književno djelo i time je otkrila koje sve stvaralačke kompetencije "čuče" u učenicima i jedva čekaju da ih netko pobudi.

Dramska skupina "Mali čakavčići" svesrdno se trudi od svakog učenika izvući i trunčicu talenta i ideja te imotvoriti put prema osvješćivanju osobnosti i samopouzdanja za koje možda nisu ni svjesni da ih posjeduju.

Valja napomenuti da dramska skupina blisko surađuje s lokalnom zajednicom, posebice Katedrom Čakavskoga sabora pokrajine Gacke. S obzirom da s tom udrugom postoje dodirne točke po pitanju jezika, tradicije i kulture, Katedra je osnovala Sekciju "Mali čakavčići".

Vrijedno je istaknuti da skupina ima i svog međupredmetnog suradnika koji objavljuje virtualne uratke, a to je profesorica Ivana Rožić Dubravčić.

D.B./M.K.

 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr