Lika nekretnine

Svjetski dan zaštite okoliša

Objavljeno: 05.06.2021

PLITVIČKA JEZERA - Obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša je vrlo posebno jer se upravo na ovaj dan, 5. lipnja 2021. godine, ulazi u Desetljeće restauracije ekosustava koje će trajati do 2030. godine.

Ujedinjeni narodi su ovu rezoluciju usvojili 2019. godine, a službeni završetak Desetljeća je ujedno i godina u kojoj će čovječanstvo provjeriti što je postiglo u ostvarenju 17 ciljeva održivog razvoja.

Svaki od zadanih ciljeva ima i po nekoliko podciljeva te je ukupno određeno 169 podciljeva. Iako su mnogi izazovi u tom vremenu, u Desetljeću restauracije ekosustava upravo će naglasak biti na one ranjive i degradirane dijelove planeta Zemlja koji su zbog intenzivnog korištenja i zadiranja u prirodne vrijednosti promijenili svoje osnovne ekološke karakteristike. Ovim promjenama značajno se narušila ravnoteža između biljnih i životinjskih vrsta unutar degradiranih ekosustava kao i samo stanište, a utjecaj čovjeka je neupitan. Promjena je moguća upravo restauracijom (obnovom) ekosustava nastojeći spriječiti, zaustaviti i povratiti uništene prirodne površine odnosno staništa – vele u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

M.K.  

 

Programi obilaska jezera
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr