Lika nekretnine

Samo da se orlu krila ne umore

Objavljeno: 08.06.2021

OTOČAC – Ovogodišnje kasno proljeće kao da i nije, prohladno, još uvijek se loži, vrijeme nikakvo, gnjilo, pa malo pada, pa malo ne pada. Nikako ugrijati. Vidi se to i na poljima, trava nikakva, vrtovi onako, slabašni, te biljčice tanke „konda si ji na rakiji isprosil“, ne obećava godina nešto.

A danas, danas je presudan dan, što bi rekli neki donovi „povijestan“, naime blagdan je sv. Medarda. U narodu je vjerovanje da ako na sv. Medardu padne kiša, pa makar i jedna jedina kapljica, da će biti kišovito sljedećih 40 dana. I obrnuto, ako bude lijepo, bit će sunčano i vruće tijekom sljedećih 40 dana, a to je gotovo pa do blagdana sv. Ilije. Jutro obećava, osvanuo je vedar dan, ima nekih oblačaka tu i tamo, dan je dug, nikada se ne zna, ako „škrone“ i jedna kapljica, eto kišovita ljeta.

Narod se nekada radovao da na Medardu bude lijepo, radi kosidbe. A kosidba je u stara vremena, kada se sve radilo rukom, nekako tako i trajala, barem kad je u pitanju prvi otkos. Istekom tog razdoblja je počinjala i žetva, jako važan posao od kojega je ovisilo preživljavanje obitelji. S druge strane, vruće i sušno vrijeme nije nimalo pogodovalo nekim kulturama, poput krumpira, zelja i drugih povrtnica, ali što se tu može.

A tko je taj sv. Medardo? Sv. Medard(o) je veoma poznati svetac u Francuskoj. Njegov blagdan (spomendan) je u katoličkom kalendaru kod Francuza ustanovljen 8. lipnja, eto baš na početku ljeta. Što se o njemu još može ukratko reći? Da je rođen u plemićkoj obitelji u 6. stoljeću, da ga prati glas neobične dobrote prema onima koji to nisu zaslužili, da je bio svećenik i biskup. Na svetim slikama obično ga se prikazuje kao biskupa nad kojim je raskriljeni orao koji ga štiti od kiše. Pa neka se krila tog orla danas ne umore.

M.K.

 

Programi obilaska jezera
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr