Lika nekretnine

Povećanje potpora u marvinstvu

Objavljeno: 10.06.2021

OTOČAC - Izmjene i dopune Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjerama ruralnog razvoja za 2021. godini, koji su trenutno u postupku elektronskog savjetovanja, usmjerene su isključivo na uvođenje novih mjera i povećanih iznosa potpora.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom i drugim neovisnim stručnjacima radilo na povećanju postojećih potpora i uvođenju novih u Mjeri 14 Dobrobit životinja.  U većem dijelu nakon pet iscrpnih krugova pregovora s Europskom komisijom za dobrobit životinja isplaćeni iznos za ovu godinu će rasti na 220 milijuna, spram isplaćenih 90 milijuna u 2020. godini.  Time je prosječni iznos potpore za dobrobit u govedarstvu povećan 187 posto, u svinjogojstvu 235 posto, u peradarstvu 188 posto, u kozarstvu 125 posto te u ovčarstvu 127 posto.

Također, ciljanim izmjenama i dopunama predviđena je podrška za novu operaciju Mjere 10 Poticanje uporabe stajskog gnoja na oraničnim površina, koja će biti korisna i stočarima te će obogatiti i sačuvati tlo, a očekivana potpora će iznositi 215 eura po hektaru.

Kratkom roku za postupak elektronskog savjetovanja isključivi je cilj omogućiti isplatu dodatnih potpora za proizvodnu 2021. godinu – priopćava Ministarstvo poljoprivrede.

M.K.

 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr