Lika nekretnine

EMULATORI

Objavljeno: 06.12.2012

Povratak otpisanih….

Zasigurno nema čitatelja koji barem jednom nije čuo riječ “emulator“. Ali, zapravo što je emulator? Najsažetije rečeno, računalni emulator ili “emulacija“ je određeni proces koji omogućava izvršavanje originalnog programskog koda pisan za jedan hardware na drugom hradwareu koji je od potonjeg potpuno različit. U svijetu emulatora i emulacija postoje hardverska i softverska rješenja ka u njihova kombinacija. Današnja računala čije je snaga izražena u mjernim jedinicama gigaherc, gigabajt, terabajt itd. su dovoljno snažna da omoguće bilo kakav proces emuliranja te im nisu potrebni nikakvi hardverski dodaci kako bi oponašali procese drugih računala (što je prije 15-tak godina bilo obvezno!).

Dali je emulator legalan?

To je pitanje na koji ćemo Vam pokušati dati odgovor ali moramo napomenuti da taj “problem“ možemo gledati dvojako. S pravne strane gledano, sama legalnost emulacije je vrlo upitna stvar. Uglavnom se ti problemi ogledaju oko zaštite prava patenata, copyrighta,… tj. Zaštite intelektualnog vlasništva. Danas uglavnom će mnogi autori emulatora opravdati svoje postupke emuliranja kao način na koji će “zaštititi“ neki komad hardvera odnosno računala i programa od zaborava i propadanja ali je isto tako činjenica da je svaka neovlaštena emulacija (bilo da se radi o hardveru ili softveru) bez dozvole vlasnika copyrighta nelegalan čin. Kada govorimo o copyrightu on ne zastarijeva činjenicom da se određeno računalo, igraća konzola ili softver više ne nalazi u prodaji i na tržištu. Zakon u SAD-u taj period produžuje i 75 godina nakon tržišnog povlačenja proizvoda. Emulacija je vrlo nedorečena kategorija u pravnom sustavu u kojoj se može emulirati sve i svašta do gotovo ništa. Pod tim mislimo na protekli prošli period prije tzv. DMC-a (Digital Millenium Copyright Act). U tom periodu je bilo moguće napisati i koristiti emulator legalno, ali u okviru određenih pravila. Problem emulatora se povećava popularizacijom Interneta kao široko dostupnog medija  a ujedno i kao sredstva iznimno brze i široke distribucije emulatora i ROM-ova. Vodeće kompanije dišu sudske sporove protiv pojedinaca i web siteova koji nude download ROM datoteka štiteći tako svoja prava. Bilo kako bilo, brojnost emulacijske scene, ko i pojava raznolikih P2P programa u novije vrijeme i nemogućnost kontrole sadržaja bez narušavanja pravila privatnosti još uvijek pogoduju širenju ROM datoteka te njihovo pronalaženje na Internetu. Zaključno u ovom dijelu bilo bi da je emulacija danas izrazito prisutna i organizacijski vrlo “čvrsta“ i tako će ostati do trenutka donošenja preciznijih zakona…

Što je ROM?

Na „prvu“ bi rekli Read Only Memory…i to je točno ali u ovom kontekstu emulatora je malo drugačije značenje. ROM je naziv za softver koji  namjeravamo koristiti na originalno hardveru kojeg emuliramo (ako je i to potpuno pogrešno!). ROM-image je u emulacijskom okruženju je preslika programa s originalnog medija ili kompletan dump memorijske slike s učitanim programom originalnog hardvera. Završeci ROM datoteke se često vežu uz hardver na kojem se je originalno softver koristio. Neki od primjera ROM formata su D64 ( za mega popularni C64), ADF (Amiga Disk Format za Amigu), ZXS ( ZX snapshot za Spectrum Z80) itd. Da bi softver, odnosno ROM bio u potpunosti legalan za korištenje u pravnom smislu bismo ga trebali i legalno kupiti. DMCA (Digital Millenium Copyright Act – američki zakon o novim digitalnim medijima) dozvoljava korisniku napraviti kopiju originalnog softvera u svrhu backupa i kao mjeru zaštite od fizičkog oštećenja. Preuzimanje ROM datoteka sa Interneta i koristiti ih pod fair use pravom je također nelegalno. Neke Internet stranice oslanjaju se na tzv. “pravilo 24 sata“ u kojem vas se upozorava da, ukoliko ne posjedujete original, morate u roku od 24 sata obrisati ROM datoteku sa svog računala.Za sve one koji se bolje razumiju u pravnu struku uvidjet će te da to pravilo nema nikakve pravne osnove i ne štiti niti jednu stranu (niti vlasnike web stranica niti korisnika koji je preuzeo ROM datoteku, ukoliko ne posjeduje original). Više o samom zakonu možete pronaći na stranicama www.thessa.com (Entertainment Software Association).

„Kraljevi“  kućnih računala

U daljnjem tekstu opisati ćemo neka najpopularnija kućna računala 80-tih godina za koje ujedno i postoje vrlo veliki (ako ne i najveći) broj emulatora. Radi se o emulatorima ZX Spectrum, Comodore C64, Amiga, Atari ST.

Dugine boje

Emulatori ZX Spectruma postoje za manje-više sve današnje platforme, od Amige i Workbencha do Windowsa XP-a ili “sedmice“ kao i Unix platformi. Iako je među aktualnim emulatorima jedan od starijih , ZX32 je odličan freeware emulator Sinclaireova kućnog računala ZX Spectruma za platformu Win32. Dotični emulator možete naći na web adresi http://zx32home.net/. Emulator emulira cijelu paletu Sinclairovih modela sve do posljednjeg Spactruma 128k +3.  Zadnja verzija objavljena je davne 1997. godine (Release 1.03). Raniji sitniji problemi sa dotičnim emulatorom bili su nemogućnost pokretanja emulatora ukoliko je dubina boja radne površine bila podešena na 32 bita. Sam autor navodi još neke nedostatke ali se tu radi o zaista zanemarivim sitnicama. Program pokreće većinu Spectrumovih Rom datoteka, od TSP formata, SNA (snapshot, Z80) te disk image datoteke (DSK). Moguće je manipulirati image datotekama i u ZIP formatu ali je u tom slučaju onemogućena funkcija snimanja. Nudi se i orginalni format emulatora ZX32 nazvan ZXS koji je jedan od varijanti Spectrumove RIFF datoteke. Emulator nudi orginalnu Spectrumovi grafičku razlučivost koja se može raširiti preko cijelog ekrana 256x192 točaka u 16 boja. (Savršeno za Vaš 23“ LCD J). Zvuk je u potpunosti emuliran. Podržana je i emulacija palice i  može se koristiti bilo koji joypad ili joystick kojeg prepoznaju Windowsi.

BASIC i ostale sitnice

Emulirane su i sve verzije BASICA (za svaki pojedini model) i također je emulirana Spectrumova tipkovnica. Postoji help datoteka u kojoj se možete prisjetiti rasporeda pojedinih naredbi te se prisjetiti i izgleda rasporeda same tipkovnice. Tipku Caps Shift glumo lijeva tipka Shift na PC tipkovnici, a Symbol Shift je na desnoj tipki Shift. Raspored tipkovnice u bilo kojem trenutku možete pozvati kombinacijom tipaka Alt+F1.  Ovo je 80-tih bio vrhunac komfora prema korisniku a danas izgleda u potpunosti zbunjujuće. Na stranici www.worldofspectrum.org  možete naći sve što ćete ikad željeti saznati o ZX Spectrumu (linkovi, dokumentacije, projekti, klasificirana FTP arhiva,…). Alternativa dotičnom emulatoru je Spectaculator ali dotični nije freeware te EmuZWin. 

 

Minimalni zahtjevi

Preporučljivo

  • 486DX2/66 processor, and
  • Windows 95 with DirectX or Windows NT 4.00.
  • P75 processor,
  • Windows 95 with DirectX 5,
  • 12Mb RAM,
  • sound card & DirectSound® certified driver, and
  • accelerated video card & DirectDraw® certified driver.

 

Vrlo skromno. Kada pogledate minimalne i preporučljive hardverske zahtjeve netko od čitatelja bi mogao postaviti pitanje: “Kakvi su ovo zahtjevi? P75? 486? Nikad čuo?

Comodore 64 – VICE: Versatile Comodore Emulator

WinVICE je Win32 port emulatora VICE originalnog pisanog za Unix koji emulira  cijelu seriju računala Comodore: C64, C128, VIC20, PET, PLUS4,…VICE također postoji u verzijama za mnoge operativne sustave pa čak i za OS/2 te“egzotični“  BeOS J. U dotičnom emulatoru svako emulirano računalo ima svoju zasebnu aplikaciju od kojih ćemo svratiti pozornost na one pod imenom “x64“. U X64 emulator su emulirani svi registri i modovi  video procesora i zvučnog procesora. Podržan je velik broj formata ROM-ova s trake, diskete ili catrigea. Podržano je automatsko pokretanje programa te je moguće spremiti snapshot memorijske slike u originalnom VICE-ovu formatu VSF. Internet obiluje  izvorima vezanih za C64 ali od svih dotičnih izdvojili bi smo www.lemon64.com i www.c64hq.com gdje možete zaista pronaći najiscrpnije podatke vezane upravo za „kralja“ kućnih računala. Za alternativu WinVICE možemo spomenuti emulator CCS64 (www.ccs64.com).

Dobro nam došla stara prijateljice

Zasigurno ravno uz bok C64 kao drugo računalo po popularnosti možemo spomenuti legendarnu “prijateljicu“  originalno znanu kao Amiga. Brojni poklonici i obožavatelji još i dan danas u doba quad core procesora, “monstruoznih“ grafičkih kartica, terabajtnih diskova,…žale za “prijateljicom“ i nikako se ne mogu pomiriti s tim da je proizvodnja prekinuta. Ipak, velik broj entuzijasta je nastavi razvoj i proizvodnju igara i aplikacija na dobrovoljačkoj bazi.  Taj posao uvelike ime je olakšao WinUAE, emulator velikog broja Amiginih modela (A500, A1200, A4000,…)…

WinUAE (www.winuae.net) je skraćenica od Windows port Ultimate Amiga Emulator originalno pisan za unixoidne sisteme. Naravno, postoj e verzije i za ostale OS-ove (DOS, Mac OS, BeOS,…). Dotični WinUAE je najdalje otišao u razvoju te je i sam pretekao svoju originalnu inačicu. Autori WinUAE teže što većoj kompatibilnosti s originalnim računalima i što preciznijoj emulaciji a ne bazira se na jednostavnosti kao većina emulatora.  Autori WinUAE-a su se potrudili emulirati sve modele Amige te će Vam za bilo koji ozbiljniji rad na početku trebati Amigin kickstart ROM i diskete sa Workbenchom- Preko WinUAE dobivate jako moćnu Amigu a sve parametre možete dodatno podešavati na način kako korisniku najbolje odgovara. Na Internetu postoji gomila stranica vezanih za Amigu a preporuka je da posjetite www.back2roots.org, ogromnu arhivu Amiginih programa. Alternativni emulator Amige: WinFellow. (http://fellow.sourceforge.net) .

Parni stroj među emulatorima

Atari ST – računalo koja je bilo tržišni konkurent Amigi. Obje tvrtke su u tim “zlatnim“ godinama poslovale odlično no stvarnost je bila neizbježna. Polako su tržištem počeli vladati IBM-ovi PC kompatibilci te su “legende“ bačene na koljena. Iako službeno već ne postoje 20-tak godina, zaljubljenici u dotična računala produžuju im život upotrebom, naravno, emulatora. U ovom slučaju radi se od freeware emulatoru pod nazivom STeem – STE Emulating Engine (www.steem.atari.st). Pored samog softvera biti ća vam potreban i tzv. TOSimage-preslika operativnog sustava Atarija ST (TOS-The Operating Sysrem). Na službenim stranicama TOS je dostupan za preuzimanje u UK i USA inačicama. Emulator je jednostavan za korištenje. Od kontrola izdvajamo tipku Play – pokrećemo ili prekidamo emulaciju, a tipkom Fastforward ubrzavamo emulaciju. Ostale ikone se odnose na razno razna podešavanja, kratice i slič. Na Internetu možete pronaći obilje ROM-ova i korisnih aplikacija.

ScummVM

ScummVM (www.scummvm.org) je originalno zamišljena kao emulator starijih DOS tzv. point-and click avantura u programerskom okružju Scumm (Script Creation Utility for MAniac Mansion) Lucas Artsa. Postoji verzije za razne operativne sustave (Windows platforma, Fedora, Debian, Ubuntu, Mac OS X,...) ali i za neke od prijenosnih konzola (Playstation 2, Nintendo DS,…). Zašto baš Lucas Arts? Za  poznavatelje starih igara  i pripadnike “stare garde“ jasno je da su neke od najzabavnijih i najoriginalnijih igara iz DOS ere izašle upravo iz Lucas Artsa. Najpopularniji su bili serijali Monkey Islanda, Indiana Jones, Full Throttle, Sam and Max,…Autori programa ScimmVM imaju dozvole nekih tvrtki za distrubuciju njihovih  igara kao Beneath a Steel Sky i Flight oft he Amazon Queen koje s mogu sasvim legalno preuzeti sa njihove stranice.  Podešavanje i korištenje programa je izrazito jednostavno. Preko naredbe Add Game u kojem se direktoriju nalazi EXE datoteka koji želite pokrenuti i voila! Dok trepneš i kažeš keks.

 

A. Skendžić, VIDI autor

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr