Lika nekretnine

Kako odlagati staklo?

Objavljeno: 19.03.2015

OTOČAC – Staklo otpad? Da i ne, kako se uzme. Pa da razmotrimo obje mogućnosti. Staklo je materijal koji se koristi u svakodnevnom životu kroz razne proizvode: boce, čaše, tegle, prozore, ogledala. Staklena ambalaža čini oko 5 posto ukupnoga kućnog otpada. Staklo je materijal koji se može reciklirati bezbroj puta, a da ne izgubi svojstva koja ga čine posebnim. Korištenje proizvoda koji imaju ambalažu od stakla ima pozitivan učinak zbog toga što jako dobro čuva proizvod i u potpunosti se reciklira.

Ono može biti u različitim bojama koje mu se dodaju pri proizvodnji. Pravi se tako što se pijesak, s dodatkom još nekih materijala, topi na vrlo visokim temperaturama. U tom procesu se troši dosta energije, a u zrak se ispušta velika količina štetnih plinova. 
Ukoliko bismo reciklirali staklo, mnogo manje bi se uništavala korita rijeka iz kojih se vadi pijesak za staklo, smanjili bismo zagađivanje zraka i potrošnju energije.  

Reciklažom jedne boce, uštedi se dovoljno energije da:

  • jedna sijalica od 100W svijetli četiri puna sata ili
  • da kompjuter radi 25 minuta.
             

Naš osobni doprinos bi mogao biti u sakupljanju nepotrebne ambalaže od stakla ili staklenih posuda koje se mogu reciklirati ili ponovo iskoristiti. Sakupljeni stakleni otpad se iz kontejnera odnosi u tvornice za proizvodnju stakla, sortira se po boji, a zatim pere da se uklone nečistoće. Tako sortirano i oprano staklo se usitnjava i miješa s novim sirovinama (pijesak, voda, vapno) i tijekom proizvodnog procesa zagrijava na 1600 stupnjeva. Nakon toga se proizvedeno staklo automatski puše, odnosno istiskuje u kalupe, da bi po završetku procesa nastala nova boca.

Kako odvajati staklo?

Staklo se odvaja ovisno o boji na prozirno, zeleno i smeđe. Svi metalni poklopci i čepovi boca moraju se odstraniti dok ambalažne naljepnice proizvoda načinjene od papira mogu ostati. Po mogućnosti, staklenke i boce trebalo bi isprati i očistiti vodom kako ostaci ne bi stvarali neugodan miris. Kada se odstrane metalni poklopci i čepovi, staklene boce i staklenke treba odložiti u posebne kontejnere namijenjene za staklo ili ih odnijeti u sabirne centre za staklo. Otpadno staklo za recikliranje odlaže se u za to predviđene posude, koje se postavljaju na određenim područjima te se ukupan broj posuda raspoređuje zavisno od broja stanovnika i gustoće naseljenosti. Specijalizirani spremnici namijenjeni sakupljanju stakla najčešće se nalaze u blizini trgovačkih centara ili u lokalnim odlagalištima i skupljalištima otpada, a većina kontejnera – spremnika za odlaganje stakla ima odvojene dijelove za prozirno, zeleno i smeđe staklo. Razlog tome jest što različite boje stakla često imaju različite kemijske sastave pa tako, npr. vatrostalno staklo se ne bi trebalo odlagati u kontejnere jer će i najmanji djelić takvog stakla promijeniti viskoznost tekućine u peći za topljenje stakla.

Staklena ambalaža za koju je propisana povratna naknada od 0,50 kn se NE odlaže u reciklažni kontejner.

Gacka d.o.o./T. Brajković

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr