Lika nekretnine

Kako se plastika klasificira i koje su vrste pogodne za recikliranje?

Objavljeno: 24.03.2015

OTOČAC – Već je prethodno bilo riječi o plastici, proizvodima od plastike i plastičnu otpadu. Upravo ovaj zadnji segment nas posebno zanima sve ne bi li smo čim više smanjili otpad pretvarajući ga selekcijom u koristan otpad. Samo da ponovimo neke već prilično poznate stvari.

Godišnje se u svijetu proizvede čak 240 milijuna tona plastike. S obzirom na tako veliku brojku, poznavanje plastike postaje nužno, ne samo zbog općeg znanja, već i zbog sve važnije prakse recikliranja.

Svaki proizvod od plastike na sebi ima ili bi trebao imati specifičnu oznaku trokuta sastavljenog od tri strelice. Strelice idu u smjeru kazaljke na satu i oblikuju trokut unutar kojeg se nalazi broj. Ispod takve oznake dolazi i skraćenica točnoga kemijskoga naziva, premda ta skraćenica često zna i izostati. Posebno je važan broj upisan unutar trokuta, jer on govori o kojoj se vrsti plastike radi.

Prema klasifikaciji koju je razvilo SPI (Society of the Plastics Industry/Udruženje za plastičnu industriju) postoji sedam vrsta plastike. Brojevi su uzeti dogovorno i ne odnose se na zdravstvenu sigurnost upotrebe određene vrste plastike. Suprotno uobičajenu mišljenju, brojevi ne predstavljaju ni oznaku težine reciklaže materijala. Usprkos tome, može se zaključiti da se vrste koje imaju manje brojeve češće recikliraju. Neke vrste plastike se ne recikliraju tako često jer za njih ne postoje odgovarajući prerađivači, a ponekad je razlog taj što troškovi reciklaže nadvisuju korist ili potrebu za recikliranim materijalom.

 

  1. PET ili PETE - engl. polyethylene terephthalate (polietilen tereftalat)

     

- Plastične boce za pića i slična ambalaža.

 

Najčešće korištena vrsta plastike, u pravilu namijenjena je za jednokratnu uporabu. Višekratna upotreba se ne preporučuje zbog mogućnosti bakterijske kontaminacije. Može se lako reciklirati, pri čemu se dobivaju materijali za nove PET boce ili poliesterska vlakna koja se dalje koriste za proizvodnju tekstila.

 

  1. HDPE- engl. high-density polyethylene (polietilen visoke gustoće)

 

    - Boce za deterdžent,

- ulje, sokove i sl,

- igračke i pojedine vreće se također vrlo često prave od ove vrste plastike. 

     Ova vrsta plastike se najčešće reciklira. Ujedno se smatra i najsigurnijom vrstom plastike te je stoga pogodna za višekratnu uporabu. Budući da se radi o izdržljivoj plastici, koristi se i u proizvodnji predmeta široke upotrebe koji zahtijevaju dugotrajnu izdržljivost i otpornost na vremenske uvjete (npr. kante za otpad).

 

  1. PVC- engl. polyvinyl chloride ili često samo oznaka V- engl. vinyl (polivinil klorid)

 

- Široka upotreba od ambalaža, namještaja, igračaka, auto dijelova, medicinskih pomagala pa sve do građevinskih materijala.

 

Nusprodukt proizvodnje PVC-a su dioksidi, toksični kemijski spojevi. Upravo zbog toga se ne preporuča zagrijavati hranu upakiranu u PVC ambalažu, kako ne bi došlo do otpuštanja ovih spojeva. To je ujedno i razlog zbog kojeg se ova vrsta plastike vrlo rijetko reciklira. Prema nekim procjenama manje od 1% PVC-a se reciklira (podatci za SAD).

 

  1. LDPE- engl. low-density polyethylene (polietilen niske gustoće)

 

-  Plastične boce, vrećice, tkanine i namještaj.

 

Relativno sigurna vrsta plastike za upotrebu. Može se reciklirati, iako se u praksi do sada to slabo provodilo.

 

  1. PP- engl. polypropylene (polipropilen)

 

- Za proizvodnju cijevi, laboratorijskog posuđa, kontejnera, armatura, kućišta, jednokratnih pelena, ambalaža za jogurt i margarin, vrećica za čips i slamke.

 

PP plastika ima dobre mehaničke osobine, u pravilu je čvrsta, lagana i otporna na toplinu te zbog toga ima široku primjenu. Iako se može reciklirati, podaci pokazuju da se danas reciklira samo oko 3 posto proizvedenog PP (podatci za SAD).

 

  1. PS- engl. polystyrene (polistiren)

 

- Za proizvodnju plastičnog posuđa, kartona za jaja, CD i DVD kućišta, kućišta za detektore dima, izolaciju i dr.

 

Jedna od najčešće korištenih plastičnih vrsta. Zagrijavanje hrane u posuđu od polistirena se ne preporučuje zbog otpuštanja štetnog stirena. To se posebno odnosi na zagrijavanje hrane u mikrovalnoj pećnici. Može se reciklirati, no recikliranje ove vrste se slabo provodi.

 

  1. Ostalo (BPA, polikarbonat,  LEXAN...)

 

          Ovoj kategoriji pripada sva plastika koja nije obuhvaćena prethodnim skupinama. To je vrlo heterogena skupina za koju ne postoji generalno pravilo o recikliranju. Istraživanja na laboratorijskim životinjama su pokazala da BPA može u organizmu djelovati poput ženskog spolnog hormona estrogena i poremetiti razvoj i djelovanje reprodukcijskog sustava. Ono što je možda najgore od svega jest činjenica da se plastika ove kategorije upotrebljava za izradu bočica za dječju hranu. Upravo zato nije preporučljivo zagrijavati piće i hranu u bočicama.

U ovu skupinu spada i nova generacija lako razgradive plastike, napravljene od bio-polimera (npr. škroba), koja obično dolazi s oznakom „PLA" ili natpisom „biorazgradivo" pored simbola s brojem 7.

Gdje god je to moguće, preporučuje se izabrati plastiku s oznakama 1, 2 i 4 umjesto 7!

Sljedeći put kada budete kupovali plastično posuđe ili vrećice, birajte ih prema kodu i odaberite one vrste koje se mogu lako reciklirati ili su biorazgradive, jer tako činite dobro za sebe i svoj okoliš.

Kada je to moguće, višekratno koristite ambalažu kako biste smanjili količinu plastike koja završava na odlagalištima otpada ili prirodi, jer proces razgradnje plastike u prirodi traje oko 500 godina.

Gacka d.o.o./T. Brajković

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr