Lika nekretnine

Životni ciklus metala i metalni otpad

Objavljeno: 02.06.2015

OTOČAC - Metali se proizvode od primarnih sirovina – ruda koje čine veliki dio prirodnog bogatstva i kao takve spadaju u neobnovljive izvore energije jer se njihove zalihe nerazumnim i neracionalnim načinom trošenja znatno iscrpljuju.

U kućanstvima najveći dio staroga metala predstavlja željezo (čelik) i aluminij, a često su površinski slojevi metala presvučeni cinkom, kromom, kadmijem i drugima teškima metalima. Metalni otpad predstavlja ogromni potencijal za ponovnu upotrebu, odnosno recikliranje te ga stoga treba odvojeno skupljati.

Recikliranje metala je proces ponovnog korištenja metalnih materijala, ponajviše aluminija i čelika. Svi proizvodi sačinjeni od aluminija i čelika u velikom se udjelu mogu reciklirati, a recikliranjem istih sirovina štedi se do 95 posto energije potrebne za proizvodnju novih materijala. Metali imaju jako veliki postotak ponovne iskoristivosti, a ponajviše čelik – do 100 posto.

Prema pojedinim procjenama, recikliranjem metalnog otpada smanjuje se količina krutog otpada za 44%, potreba za vodom 40,5 posto te potreba za energijom od  85 posto koja bi se inače trošila za proizvodnju metalne ambalaže. Recikliranjem metalnog otpada smanjuje se količina ispušnih plinova tvornica za 86 posto te zagađenje voda za 76 posto.

Jeste li znali ...

  • da jedna reciklirana konzerva uštedi toliko energije da televizor može raditi 3 sata
  • da je limenci Coca-Cole potrebno od 50 do 200 godina da se razgradi u prirodi
  • da se reciklažom jedne tone starih limenki dobije 0,9 tona novih limenki i štedi se 95 posto energije
  • da se aluminijske konzerve mogu reciklirati i biti u ponovnoj upotrebi za samo šest tjedana
  • da je otvarač za konzerve pronađen 48 godina nakon što su uvedene konzerve
  • da odbačena aluminijska konzerva, limenka piva ili soka može zagađivati okoliš idućih 500 godina
  • da se 80 posto dijelova automobila, odnosno prijevoznih sredstava može reciklirati

Reciklirati se mogu: proizvodi od aluminija, željeza (čelika) i bakra: razna ambalaža, aluminijske limenke, aluminijske folije i tanjuri, razni limovi, čelične konzerve prehrambenih proizvoda te limenke aerosola (sprejevi, tube).

Prije odlaganja, limenke i konzerve treba oprati, a poklopac staviti u njih. Limenke aerosola (sprejevi, tube), prije odlaganja potrebno je isprazniti kako ne bi uzrokovale plamen i eksploziju.

T. Brajković

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr