Lika nekretnine

Uz povišene tonove održana sjednica Gradskog vijeća Grada Otočca

Objavljeno: 19.09.2019

OTOČAC – Jučer, 18.rujna u vremenu od 17,30 do 21,15 sati održana je 11. sjednica Gradskog vijeća Grada Otočca pod predsjedavanje predsjednika Gradskog vijeća Grada Otočca Branislava Šutića. Na sjednicu se odazvalo svih 16 vijećnika , a na aktualnom satu bilo je i nekoliko pitanja.

Vijećnik Dasović (SDP) pitao je gradonačelnika Kostelca da je rok za završetak rekonstrukcije ulice Bartola Kašića bio 24.8.2019.godine i primopredaja, a radovi još nisu završeni, do kuda se došlo? Što je sa povratkom Suda u Otočac ? Ministar je tada rekao da će biti za tjedan ili dva.

Gradonačelnik Stjepan Kostelac odgovorio je da je istina da je rok bio do 24.8. ali na zahtjev izvođača radova rok je produžen do 30.10.2019. godine a cijeli projekt treba biti završen do kraja iduće godine. Što se tiče nogostupa ja sam obišao ulicu, razgovarao s ljudima oko problema s garažama, rubnjaci će se smanjiti i asfaltirati prilaz garažama. Što se tiče spajanja sudova Prekršaji sud je dio Općinskog suda ali zbog nedostatka kadrova nije vraćena Stalna služba u Otočac. Nato je dodao predsjednik GV Šutić da bi gradonačelnik i GV trebali uputiti dopis ministru Bošnjakoviću da do sada nisu proveli odluku koju su donijeli i prezentirali javnosti.  Nato se nadovezao vijećnik Grčević koji je kazao kako misli da Vlada RH nije donijela odluku o preustroju sudova, sud se u Otočac nikada neće vratiti, a da se sud vrati treba 8 do 12 sudaca a sudaca nema i nemoguće je to sprovesti.

Predsjednik GV Branislav Šutić je kazao ukoliko do Božića ne dođe sud u Otočac, građanski, prekršajni i jedan dio kaznenog odjela ja ću podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Gradskog vijeća Grada Otočca . Otočac ima suca koji putuje u Gospić, očito netko blokira da grad Otočac, Brinje i Vrhovine imaju sud u Otočcu. To je bio moj projekt, moje stranke HDZ-a i koalicijskih partnera.

Vijećnik Sigurnjak ( HSLS) pitao je gradonačelnika dali imaju nadzorni organ i njegovo izvješće za ulicu Bartola Kašića. Gradonačelnik je odgovorio da nadzor obilazi gradilište i slika radove te potpisuje građevinsku knjigu.

Vijećnica Cvitković ( HDZ ) upitala je gradonačelnika do kuda se došlo s uklanjanjem i rušenjem kuća u Donjem Gradu koji ugrožavaju sigurnost građana. Gradonačelnik je kazao što se tiče objekta kod vaše kuće radimo na tome, bez projekta se ne može rušiti kroz nekih mjesec dana bi trebao objekt biti uklonjen, mora se provesti javni natječaj za radove i vidjeti tko će se javiti.

Vijećnica Janjatović (HDZ) upitala je gradonačelnika da je još na prošloj sjednici upozorila da javna rasvjeta ne radi u Hrvatskom polju a još nije popravljena, gradonačelnik odgovara da svakih 15 dana daje popis koja rasvjetna mjesta ne rade i da će požuriti izvođača da promjeni rasvjetna tijela na tom dijelu naselja.

Vijećnik Sigurnjak ( HSLS) upitao je kao se priča po gradu da na Kuglani je došlo do puknuća zidova i podova a da je objekt novi i pod garancijom, dali je to istina i što je poduzeto. Gradonačelnik je kazao da nema napuknuća zidova nekih je sitnih problema bilo i to je riješeno, imaju još neki nedostatci oko podova i to će biti riješeno.

Nakon završetka aktualnog sata prešlo se na prihvaćanje skraćenog zapisnika sa 10 sjednice GV Grada Otočca koji je jednoglasno prihvaćen.

Pod točkom 3. bilo je razmatranje i donošenje Godišnjeg izvješća o izvršenju Proračuna Grada Otočca za 2018.godinu, izvjestitelj je bio Stevan Uzelac koji je kazao da prihodi i primici u Konsolidiranom proračunu Grada Otočca ostvareni su u 2018.godini u ukupnom iznosu od 39.786.053,96 kuna, te je izvršeno ukupno 27.593.414,12 kuna rashoda i izdataka. Prema tim pokazateljima Konsolidirani proračun Grada Otočca ostvario je višak prihoda i primitaka nad rashodima i izdacima u iznosu od 12.192.639,84 kune.  Nakon rasprave i pitanja vijećnika predsjednik GV Šutić pitao je zašto je 12 milijuna kuna ostalo na računu a nije utrošeno, na što je gradonačelnik odgovorio kako ti novci trebali biti utrošeni i osigurani su za radove koji će ove godine biti izvršeni. Izvješće nije prihvaćeno sa 16 glasova protiv i 7 za.

Najveća rasprava vodila se oko rekonstrukcije i dogradnje Dječjeg vrtića u Otočcu, bili je tu povišenih tonova i žestoke rasprave. Vijećnike je najviše zanimalo zašto je udvostručena cijena proširenja Dječjeg vrtića na 13.752.000 kuna . Gradonačelnik Kostelac je rekao kako je natječaj raspisivan tri puta , bilo je problema oko ponude i javljanja izvođača na natječaj jer nije bio kompletan i morao je biti odbijen. Gradonačelnik je kazao kao je ostalo neupisano 50-tero djece a proširenjem Vrtića stvorili bi se uvjeti za upis svih uz dosadašnjih 145-tero djece. Novi Dječji vrtić projektiran je za 200 djece.  Zamjenik gradonačelnika Nenad Janković pojasnio je neke detalje oko natječaja i kazao da se izuzima od bilo kakvih radnji oko rekonstrukcije i izgradnje Dječjeg vrtića , te kazao kada se nešto duplo plaća izaziva sumnju u koruptivnost, da vam ne bi bilo kao sa javnom nabavom za farbanje tunela na auto cesti – kazao je Janković. Gradonačelnik Kostelac je nato dodao – ne daj Bože da Janković vodi grad i o ničemu ne odlučuje, možda je prešao u HDZ, na što je Janković uzvratio, da možda sam prešao k Milinoviću kao i ti. Vijećnik Grčević kazao da je zatečen izlaganjem zamjenika gradonačelnika i da je to u apsolutnoj suprotnosti na čemu je radio.

Nakon stanke koju je tražio HDZ za konzultacije, Šutić je kazao kako su različiti stavovi oko izgradnje Dječjeg vrtića i da se navedena točka oko DV vrati predlagatelju na doradu. Oformljena je komisija od 5 članova koji će napraviti detaljno izvješće oko stanja i potpisivanja ugovora u Dječjem vrtiću.  Vijećnik Grčević rekao je da neusvajanjem biti će prouzročena velika šteta, a mi podržavamo prijedlog gradonačelnika u svim stavovima. Gradonačelnik Kostelac izvješćuje Gradsko vijeće da  radove mora obustaviti a netko će morati i snositi troškove 10 radnika koji tamo rade i sudske sporove.

SDP je ostao suzdržan po ovoj točki i svim prijedlozima, tako je 6 bilo protiv, 1 suzdržan i 9 za  da se da se osnuje komisija i prijedlog vrati na doradu.

Uslijedilo je razmatranje izvješća koje Gradsko vijeće prima k znanju o radu za 2018 godinu GPOU, TZ Otočac, Hrvatskog centra za autohtone vrste riba i rakova kršnih voda, Vatrogasne zajednice Otočac i DVD-a Otočac, Centra za pomoć u kući, poduzeća Komunalac i Hrvatskog radija Otočac koji su dobili pohvale i čestitke za svoj rad, osim poduzeća Gacka d.o.o gdje je bilo puno primjedbi na rad trgovačkog društva od strane predsjednik GV Šutića koji je rekao da se građani i obrtnici svakodnevno žale na rad poduzeća te na Upravu, Šutić je kazao da će na idućoj sjednici GV pokrenuti postupak za promjenu društvenog ugovora iz razloga što je Gradsko vijeće Grada Otočca  osnivač poduzeća, a prijašnje Gradsko vijeće sve ovlasti prenjelo na gradonačelnika.

Donijeta je odluka o financiranju političkih stranaka i nezavisnih vijećnika za 2019.godinu, te prijedlog odluke o provedbi posebnih mjera sprečavanja odbacivanja otpada na području i mjere za uklanjanje otpada odbačenog u okoliš Grada Otočca u 2019.godini. Donjeta je odluka i o godišnjem provedbenom planu unapređenja zaštite od požara na području Grada Otočca za 2019.godinu.

Sjednica je završila u 21,15 sati.

I.B.

 
Ponuda zimskih aranžmana s uključenom ulaznicom u Nacionalni park
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr