Lika nekretnine

Ekstremna ekspedicija dvojice Otočana biciklima do Poljske

Objavljeno: 28.09.2019

Dvojica avanturista iz Otočca, Milan Krznarić i Stipe Piršljin, odlučili su napraviti veliku pustolovnu priču, biciklima pokušati odvoziti od Otočca do Poljske i odmah tragovima starog alpinizma pokušati popeti najviši vrh Poljske - Rysy. 

Velika biciklističko-alpinistička ekspedicija kreće u subotu 28.09. 2019. i u planu im je doći sedmi dan u mjesto Zakopane u Poljskoj, a potom odmah drugi dan popeti najviši vrh Poljske.

Krenuli su iz centra Otočca u 8 sati u jutro, nakon što su se  pozdravili sa svojim bližnjima i nekolicinom okupljenih građana koji su im poželjeli sreću na putu. Biciklima planiraju proći kroz pet država, od Hrvatske pa kroz Sloveniju, Mađarsku, Slovačku i do Poljske.

Biciklizam nije samo sportska disciplina, već je poznata i davno u povijesti kod alpinista kojima je bicikl bio nekada jedino nužno prijevozno sredstvo a nekada je to bio način pristupa da se bude više "fer" prema planini i prirodi. Poznato je kako su prvim značajnim smjerovima alpinisti pristupili biciklima. Za razliku od današnjeg vremena kad je alpinizam dostupan svima kao na dlanu, i svatko može uz kupnju opreme i plaćenu kartu avionom ili autom približiti planinu još bliže sebi, Otočki avanturisti Milan i Stipe inspirirani starim alpinizmom krenuli su na ovu ekspediciju baš na takav način kako su to radili stari majstori prije više od pola stoljeća. Inspirirani time Stipe i Milan navode primjer braću  Schmidt koji su prešli 300 km biciklom i prvi popeli Matterhorn, iako nisu tada razmišljali o tome hoće li zbog toga njihov povijesni uspjeh jednog dana biti smatran još veći, već su jednostavno upotrijebili ono što su imali.

Prema poznatim podacima u povijesti Hrvatske ovakva slična ekspedicija dogodila se samo tri puta, uz šest ljudi, pa stoga možemo reći kako će ova Milanova i Stipina ekspedicija, ukolilo sve prođe u redu, ostati zabilježena kao četvrta u povijesti Hrvatske, ali i kao prvi Ličani koji su je ostvarili.

Stipe i Milan se zahvaljuju prodavaonici građevinskog materijala Dren d.o.o. ............. koji su pomogli u pokušaju ostvarenja ove ekspedicije i time postali dijelom ove velike povijesne priče iz Gacke.

Pratite svakodnevne objave sa njihove ekspedicije na Facebook i Instagram profilu Annapurna adventure Club

Instagram:

https://www.instagram.com/adventure.annapurna

Facebook:

https://www.facebook.com/AnnapurnaAdventureClub

 

I.B. 

 
Ponuda zimskih aranžmana s uključenom ulaznicom u Nacionalni park
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr