Lika nekretnine

NIje danas samo blagdan sv. Mihaela, već i Gabriela i Rafaela

Objavljeno: 29.09.2019

OTOČAC – Danas je Mijolja, blagdan sv. Mihovila, odnosno sv. Mihaela. Taj blagdan ima različita imena, ovisno kakvo tko ime u narodu rabi, jer netko je baš Mihael (dosta nezgodno za izgovoriti), onda se to mijenja u Mihovil, ponegdje je to zapisano kao Mihovio, a najčešće se to svodi na Mile ili Mila (ovo je umiljenica, nikakvo žensko ime). Mihaela nekada nije bilo među ženskim imenima, sada ih ima. I neka ih ima. A sam blagdan se u gackoj čakavštini izgovara kao Mijolja, dakle ženskog je roda, kao i većina blagdana koja su po svetcima dobila imena (tipa Ivanja, Ilinja, Petrova i sl.). sasvim je očito da je blagdan povukao ime od Mijovil jer u gackoj čakavština glasa h u pravilu nema, te je ovdje zamijenjen glasom j (tipa orah – orij, grijeh – grij, smijeh – smij i. t.d.).

No zanimljivo je da 29. rujna nije samo blagdan sv. Mihaela, već i dva druga arhanđela, blagdan je to i sv. Gabrijela i sv. Rafaela. Njih se dva malo tko sjeti, ili onako usput, budu oni svetačka pertinencija sv. Mihaelu. A ne bi trebalo, jer su po svemu jednaki sv. Mihaelu. Od devet korova anđela, ova trojica spadaju u osmi kor, gotovo pa su na samom vrhu.

Sv. Mihael je u određenoj prednosti vjerojatno stoga što ga je vjerni narod najprije počeo štovati, navodno još tamo u 4. st. On je najpoznatiji u borbi s posrnulim anđelima koje je predvodio sam Sotona, također ga je pripala ta fina dužnost da vodi duše u raj, Mihael se štuje kao branitelj i zaštitnik vjere i Crkve. Posebno ga časte vojnici i policajci, ljekarnici, trgovci, pekari te umirući.

Arkanđeo Gabriel je glasnik Božjih odluka, mnogih od njih, najpoznatija je ona o navještenju Mariji začeća i rođenja Isusova. Zaštitnik je glasnika, poštara i filatelista, a u novija vremena i  telekomunikacija i drugih obavijesnih sredstava.

Arkanđeo Rafael je spomenut samo u jednoj knjizi u Bibliji, kao pratitelj na putu mladog Tobije. Zato je on zaštitnik  iseljenika, hodočasnika, putnika, mladeži, brodara, rudara i krovopokrivača i ljekarnika.

Pa svima tko se nosi ime Mihaela, Mihaele, Mihovila, Mijovila, Milana, Mile i slično, svima onima koji nose ime Gabrijela, Gabrijele, Gabre, te svima onima koji nose ime Rafaela čestitamo imendan.

M. K.

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr